Vakiosuosikki pitää pintansa juhannuspöydässä, mutta myös uudet herkut nostavat suosiotaan.

Juhannuksena herkutellaan hyvän ruoan parissa ja usein myös grillikausi avataan viimeistään juhannusviikonloppuna. Juhannuspöydässä on kuitenkin yksi ykkösherkku: suomalainen varhaisperuna.

K-ryhmän mukaan peruna ei muuna vuodenaikana yllä myydyimpien tuotteiden listoille, mutta kesällä varhaisperuna nousee 20 myydyimmän tuotteen joukkoon. Suomalaista varhaisperunaa myydäänkin pelkästään kesäkuussa K-ruokakaupoista yli 1,5 miljoonaa kiloa.

Varhaisperunan lisäksi juhannuksena on saatavilla muitakin satokauden kesäherkkuja, kuten avomaan kasviksia ja mansikoita. Lisäksi suosiotaan kasvattavat myös grilliin sopivat tuotteet.

K-ryhmän mukaan suomalaiset grillaavat monipuolisesti ja se näkyy monessa tuoteryhmässä. Suosikkeja grilliin ovat kasvisten ohella esimerkiksi rasvaisemmat ja luulliset lihat, kala sekä erilaiset makkarat – mukaan luettuna kana- ja kasvigrillimakkarat.

Juhannusviikonlopuksi luvattu lämmin sää vaikuttaa todennäköisesti erilaisten juomien, erityisesti kivennäisvesien ja alkoholittomien oluiden, sekä jäätelöiden kysyntään. K-ryhmän mukaan juhannuksen valintoihin vaikuttavat muun muassa nämä ruokatrendit ja hittituotteet:

  1. Suomalaisten kokkausintoilu ei ole laantunut: Pizzabuumi jatkuu kesälläkin! Suosio näkyy etenkin pizzapohjien (+48 %) pizzajauhojen (+ 70 %) myynninkehityksessä.
  2. Lihankulutus muutoksessa: Yhä useamman grillissä kanaa. Kanan lihasta tehdyt grillimakkarat (+42%) ja kasvisgrillimakkarat (+303 %) kasvattavat suosiotaan.
  3. Hedelmien ja vihannesten käyttö on monipuolista: Erityisesti juhannuksena suositaan varhaiskaalia, joka sopii hyvin myös grillattavaksi. Tämän kesän hittituotteiksi ennustetaan esimerkiksi kirsikoita (+23%).
  4. Juustojen suosio jo pidemmän aikaa kasvussa: Esimerkiksi mozzarella (+21%) ja salaattijuustot (16 %), ovat kesäaterioiden suosikkituotteita.
  5. Helpot kesäruoat ruoan tasosta tinkimättä: esim. kypsät lihat sekä kala- ja äyriäisvartaat sekä naudan erikoisleikkuut. Esimerkiksi äyriäisten suosio on kasvanut viimeisen vuoden aikana 16 %.
  6. Alkoholittomien suosio kasvussa: alkoholittomien oluiden (+57 %) rinnalla kiinnostavat yhä enemmän myös alkoholittomat siiderit ja lonkerot.

Lähiruoan kiinnostus nousussa

K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovin mukaan juhannusruokailussa näkyy samat trendit kuin mitä on muutenkin havaittu.

”Ruoanlaittobuumi näkyy juhannuksenakin, vaikka toisaalta haetaan nopeasti valmistuvia vaihtoehtoja. Kotimaan matkailu lisää tänä kesänä arviomme mukaan kiinnostusta erityisesti lähiruokaa kohtaan. Paikalliset tuotteet tulevat olemaan monen ostoskorin ykköstuotteita juhannuksenakin”, hän kertoo.

”Juhannus on ensimmäisiä juhlia pitkään aikaan, jolloin esimerkiksi sukulaisia voidaan kutsua vähän vapaammin kylään, joten se näkyy varmasti ostoskoreissa”, Hovi arvelee.

Ruokaostosten lisäksi juhannukseen valmistaudutaan kattausta uusimalla. K-ryhmän mukaan perinteiseen kattaukseen yhdistetään rohkeasti mukaan uudenlaisia kuoseja.

Lisäksi kesällä 2021 korostuu erityisesti se, että kattausta jatketaan ulkotiloissa hankkimalla jokin astia, piknik-viltti ja tarjotin samassa kuosissa. Juhannukseksi moni ostaa myös kertakäyttöastioita, mutta tänä vuonna yhä useampi valitsee kertakäyttöastioiden sijaan esimerkiksi kestoaterimia, jotka kestävät useampia käyttökertoja ja pesua.