Suositusten mukaan kuitua pitäisi saada 25-35 grammaa päivässä, mutta suomalaisilla se jää tämän alle.

Runsas kuidun määrä ruokavaliossa on pitkään yhdistetty terveyshyötyihin, ja tätä tukee jälleen yksi uusi tutkimustulos. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan kuidun lisääminen ruokavalioon on yhteydessä aivoinfarktin alentuneeseen riskiin.

Tutkimuksen mukaan jokainen kymmenen gramman kuitulisäys päivittäin syötynä vähensi aivoinfarktin riskiä 23 prosentilla. Aivoinfarktin aiheuttaa aivojen valtimon tukkeuma, jonka seurauksena aivot kärsivät hapenpuutteesta, ja tälle aivoalueelle syntyy kuolio.

Kuidun saantisuositus päivässä on miehille 35 grammaa ja naisille 25 grammaa. Leipätiedotus ry:n mukaan tällä hetkellä suomalaisten kuidun saanti on noin 21 grammaa päivässä.

Ravintokuitua saa hedelmistä, kasviksista, marjoista sekä pähkinöistä ja siemenistä, mutta ilman viljatuotteita suositeltua kuidun määrää on vaikea saada. Leipätiedotus ry muistuttaa, että esimerkiksi kahdessa isossa palassa ruisleipää, muuta täysjyväleipää tai runsaskuituista leipää on kuitua jopa 8-10 grammaa.

Oxfordin yliopiston tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa ja siihen osallistui yli 400 000 henkilöä yhteensä yhdeksästä Euroopan maasta. Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.