“Hyvä ruoka, parempi mieli” -slogan on todennäköisesti jokaiselle suomalaiselle tuttu.

Tämä ei ole tuulesta temmattu väite, sillä ruoalla voi todella saada mielialan paremmaksi. Lieferandon teettämän tutkimuksen mukaan minkälainen ruoka tahansa lisää onnellisuutta 52 prosentilla.

Joillakin ruoka-annoksilla vaikutus on kuitenkin muita suurempi. Selvittääkseen, mitkä ruoat parantavat mielialaa eniten, Lieferando analysoi 2 158 ihmisen tunnereaktiot 11 erilaiseen noutoruoka-ateriaan.

Osallistujien mieliala selvitettiin Brief Mood Introspection Scalen (BMIS) avulla ennen jokaisen aterian syömistä ja viisi minuuttia syömisen jälkeen. BMIS mittaa positiivisten tunteiden voimakkuutta, ja sen yhteistuloksena oli mahdollista saada korkeimmillaan 400 pistettä.

Osallistujien keskimäärinen BMIS-tulos ennen syömistä oli 142 pistettä, joten sitä käytettiin vertailun pohjana läpi tutkimuksen. Näin saatiin selville, miten paljon erilaiset ateriat paransivat mielialaa.

Intialainen selvä ykkönen

Tutkimuksessa selvisi, että parhaiten mielialaa parantaa intialainen ruoka. Intialaisen aterian syömisen jälkeen BMIS-pisteet olivat keskimäärin 260, joten onnellisuus kasvoi 83 prosenttia.

Toiseksi parhaiten mieltään voi piristää syömällä sushia (73 %) ja kolmanneksi tehokkain tapa on syödä burgereita (70 %). Neljänneksi tutkimuksessa tuli thaimaalainen ruoka (64 %) ja viidenneltä sijalta löytyy kiinalainen (58 %).

Häntäpäästä löytyy fish and chips -annos, eli kalaa ja ranskalaisia, joka paransi mielialaa ja onnellisuutta vain 18 prosentilla. Hieman paremmin toimivat meksikolainen ruoka (24 %) ja kebab (27 %).

Psykologi Lee Chambersin mukaan ruoka vaikuttaa monella tavalla mielialaan, ja esimerkiksi lempiruoan syöminen voi laukaista mielihyvähormoni dopamiinin vapautumisen. Lisäksi kohonnut kortisolin taso voi saada himoitsemaan ruokia, jotka tuovat lohtua – etenkin paljon rasvaa sisältäviä syötäviä.

“Nälkähormoni greliini ja leptiini voivat myös vaikuttaa tunteisiimme ja vaikuttaa syömiskäyttäytymiseen. Kun olemme nälkäisiä ja verensokeri on alhaalla, huomaamme olevan vaikeampaa säännellä tunteitamme ja pitää ne tasapainossa, ja tämä voi johtaa ‘nälkäkiukkuun'”, Chambers selittää.

Alla vielä tutkimustulokset listana, jolla näkyy syömisen jälkeinen BMIS-tulos sekä tuloksen kasvu prosentteina ennen syömistä saatuun keskimääräiseen 142 tulokseen.

 1. Intialainen, 260 pistettä ja 83 prosentin kasvu
 2. Sushi, 246 pistettä ja 73 prosentin kasvu
 3. Burgerit, 242 pistettä ja 70 prosentin kasvu
 4. Thaimaalainen, 233 pistettä ja 64 prosentin kasvu
 5. Kiinalainen, 225 pistettä ja 58 prosentin kasvu
 6. Pizza, 216 pistettä ja 52 prosentin kasvu
 7. Wieninleike, 213 pistettä ja 50 prosentin kasvu
 8. Friteerattu kana (fried chicken), 210 pistettä ja 48 prosentin kasvu
 9. Kebab, 181 pistettä ja 27 prosentin kasvu
 10. Meksikolainen, 177 pistettä ja 24 prosentin kasvu
 11. Kalaa ja ranskalaisia (fish and chips), 168 pistettä ja 18 prosentin kasvu