Silloin tällöin röyhtäileminen on ihan normaalia, mutta milloin siitä pitäisi huolestua?

Tähän saadaan vastaus Livestrong -sivustolta, jossa kerrotaan erilaisia syitä jatkuvaan röyhtäilemiseen. Se voi tuntua kiusalliselta, jos ilmaa pitää olla koko ajan päästämässä suun kautta ulos. Mutta se voi kertoa myös siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Kyse voi olla myös jostakin omasta toiminnastasi, jolle voit tehdä muutoksen. Normaalia on se, että röyhtäisee ruokailun yhteydessä noin yhdestä neljään kertaan, joten epänormaali määrä on jo aika paljon.

5 syytä jatkuvalle röyhtäilylle – kun muutama kerta ruokailun yhteydessä ei enää riitä

1. Nielet paljon ilmaa

Se, että niellään paljon ilmaa, on yleisin syy röyhtäilylle. Niin voi käydä esimerkiksi purkkaa jauhaessa tai kun puhutaan samalla kun syödään. Tähän löytyy hyvä ratkaisu. Ruoka kannattaa syödä hitaammin, ja välttää hiilihapotettuja juomia sekä tietysti purkkaa, jos se tuntuu johtuvan siitä. Myös karkit kannattaa unohtaa. Tupakointikin lisää röyhtäilemistä, koska samalla kun hengittää savua sisään, tulee hengitettyä suuri määrä ilmaa.

2. Hengität paljon suun kautta

Suun kautta pitää tietysti hengittää, jos on nuha tai muuten nenä tukossa. Se kuitenkin saa sinut nielemään ilmaa sisään paljon enemmän kuin hengittäminen nenän kautta. Jos tämä on jokapäiväistä, kannattaa miettiä, että voisiko nenäsi olla tukossa esimerkiksi allergian takia. Kun hoidat allergian, saatat hengittää taas useammin nenän kautta ja röyhtäileminenkin ehkä vähenee.

3. Sinulla on laktoosi-intoleranssi tai muu ruoka-aineeseen liittyvä allergia

Suuri määrä aikuisista ei kykene sulattamaan maidossa olevaa laktoosia, jolloin mahaan kertyy ilmaa. Se röyhtäyttää. Mutta tämän syyn voit arvata, jos röyhtäily alkaa muutaman tunnin sisällä maitotuotteiden nauttimisesta. Yleensä siihen liittyy muitakin oireita kuten mahakipua.

Myös esimerkiksi hedelmämehun juominen voi aiheuttaa samankaltaisia oireita, jolloin kyseessä on fruktoosi-intoleranssi. Se on kuitenkin harvinainen tauti.

4. Olet stressaantunut

Stressi voi laukausta hyperventilaatiotilan, joka tarkoittaa sitä, että hengitys voimistuu. Silloin tulee nieltyä paljon ilmaa, joten röyhtäileminenkin lisääntyy. Myös ahdistuneisuushäiriöistä kärsivät ihmiset tekevät niin. Silloin voi olla kyse ruokatorviröyhtäilystä, jota kutsutaan nimellä supragastrinen röyhtäily. Lääkäri voi todeta tällaisen hengitystavan, joka johtaa kovaan röyhtäilemiseen, testin avulla. Tilan hoitaminen voi olla vaikeaa, koska kyse on opitusta tavasta. Se voi vaatia hoitona esimerkiksi puhe- tai käyttäytymisterapiaa.

5. Sinulla on refluksitauti

Monilla ihmisillä on joskus närästystä, joka aiheuttaa mm. röyhtäilyä. Mutta kyse voi olla refluksitaudista, joka vaatii hoitoa. Krooninen röyhtäily voi liittyä myös mahahaavan tulehdukseen, joten jos röyhtäilet todella usein, voisi syytä olla käydä lääkärin juttusilla.

Lähde: Livestrong