Rakkauden vaikutukset ovat tulleet esiin monenlaisissa tutkimuksissa.

Kun on rakastunut, se jättää jälkensä ja voi muuttaa ihmistä monin tavoin. Rakastumisen vaikutuksia niin aivoissa kuin ihmisessä yleisesti onkin selvitetty lukuisissa tutkimuksissa.

Your Tango listasi yhdeksän tutkittua tapaa, joilla rakkaus ja rakastuminen voi vaikuttaa jokaiseen ihmiseen, ja suomensimme ne alle.

1. Olet yhdistelmä onnea ja ahdistusta

Miten on mahdollista olla onnellinen ja ahdistunut yhtä aikaa? Näin se vain. Your Tangon mukaan kun on kyse rakastumisesta, kaikki tunteet ovat mahdollisia yhtä aikaa. Tutkimuksen mukaan ihminen voi tuntea olonsa onnelliseksi, kun hän on rakastunut, mutta hän voi tuntea olonsa myös ahdistuneeksi. Melkoista, eikö totta?

2. Olet koukussa

Jos olet ikinä määritellyt rakkautta riippuvuutena, josta et vain pääse eroon, saatat olla tutkijoiden mukaan oikeassa. Rakastuminen vapauttaa hyvän olon hormonia samaan tapaan kuin muu riippuvuus, joka pääsee tulemaan osaksi elämää.

3. Pystyt ottamaan enemmän riskejä

Olipa rakkautesi kohde parin korttelin, parin kunnan tai parin maan päässä, saa tutkijoiden mukaan rakkauden aiheuttama ”riippuvuuden” tunne ihmiset määrätietoisemmin ottamaan riskejä, jotta saa olla rakkautensa kohteen kanssa.

4. Olet ylisuojelevainen

Floridan osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan rakkaus voi tehdä ihmisestä ylisuojelevan kumppaniaan kohtaan.

5. Et osaa keskittyä

Your Tangon mukaan jos mielesi kiertää kehää ja keskittyminen tavallisimpiinkin askareisiin tekee sinut hulluksi, syytä rakastumistasi. Marylandin yliopiston tutkimus paljasti, että rakastuminen häiritsee aivojen kykyä keskittyä tehtävään.

6. Olet itsevarma

Yksinkertaisesti todettuna: rakkaus auttaa kohtaaman elämän itsevarmempana sen sijaan, että näkisi asiat heti pessimistisessä valossa.

7. Jos olet neuroottinen, sinusta tulee vakaampi

Journal of Personality -julkaisussa ilmestynyt tutkimus arvioi, miten rakkaudella on pitkäkestoisia vaikutuksia luonteeseen ja selvitti, että negatiivisesta ajattelusta voi oppia pois. Tutkittuaan ihmisiä, jotka miellettiin neuroottisiksi, masentuneiksi tai ahdistuneiksi, tutkijat saivat selville, että heistä tuli vakaampia rakastavassa parisuhteessa.

8. Et tuomitse

Jos olet todella kannustava ja tuet kumppaniasi kaikessa uravalinnoista kinoihin ystäviensä kanssa, voi taustalla olla miksä muu kuin rakastuminen. Aivokuvannat ovat osoittaneet, että kun ihmiselle näytetään kuva toisesta ihmisestä, jota hän rakastaa, reagoi aivojen tuomitsemisesta oleva osa siihen sulkeutumalla ja kaikki kritiikki tai epäilys lakkaa.

9. Olet fiksumpi

Rakastuneen aivot ovat fiksun aivot. Korvia myöten rakastuneena oleminen laukaisee aivojen dopamiinikeskuksen, mikä tehostaa kognitiivisia ja motoristisia taitoja. Yhdessä tutkimuksessa osallistujat tuijottivat tietokonetta, kun näytöllä vilisi nimiä nopeasti, ja kun heidän kumppaninsa nimi tuli näytölle, heidän kykynsä suoriutua vaikeissa tehtävissä parani merkittävästi.

Lähde. Your Tango