Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa moni pitkäaikaissairas kaipaa entistä enemmän tukea ja apua järjestöiltä.

Huhtikuun ensimmäinen kokonainen viikko on omistettu psoriasikselle. Maanantaina 5. huhtikuuta käynnistyvä Psoriviikko on psoriasisyhdistysten oma teemaviikko, jolloin tuodaan esiin vertaistuen merkitystä.

Psoriasis tai psoriaasi on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee eri henkilöillä ja eri aikoina. Terveyskirjaston mukaan psoriaasi voi aiheuttaa oireita ihossa ja nivelissä; nivelpsoriaasi on harvinaisempi kuin ihopsoriaasi, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista.

Ihopsoriaasin yleisin muoto on läiskä- eli plakkipsoriaasi, joka tekee paksuja, kutisevia hilseläiskiä etenkin kyynärpäihin, polviin, ristiselkään, päänahkaan sekä hankalimmillaan ympäri kehoa. Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten kipu, jänteiden kiinnityspaikkojen arkuus (entesiitti) ja niin sanotut makkarasormet tai -varpaat (daktyliitti).

Psoriasisliiton mukaan pahimmillaan psoriasis voi viedä työ- ja toimintakyvyn. Sairaus kuormittaa niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin.

Yhteydenotot kasvaneet vuoden aikana selvästi

Korona-aikana vertaistuen merkitys on korostunut. Psoriasisliiton tuoreen kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia jäsenistä nimeää vertaistuen yhdeksi syyksi liittyä psoriasisyhdistykseen.

”Vertaistuen merkitys korostuu entisestään, kun yhteiskunnallinen tilanne on epävarma ja huoli omasta ja läheisten terveydestä suuri”, huomauttaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Yhteydenotot Psoriasisliiton ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinjalla ovat lisääntyneet selvästi vuoden aikana.

”Ensimmäinen yhteydenottopiikki koettiin vuoden 2020 keväällä, ja toinen tänä keväänä, kun rokotukset alkoivat”, kertoo Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio.

Uusia verkkovertaistuen muotoja

Raution mukaan iso osa neuvontapalvelun soittajista haluaa vain keskustella koronan herättämistä huolista jonkun kanssa.

”Eristäytyminen, sairaudet ja yksinäisyys kasvattavat helposti pelkoja. Kun sukulaisia ja ystäviä ei voi tavata entiseen tapaan, järjestöjen tarjoama vertaistuki on entistä tärkeämpää”, Rautio toteaa.

Korona-aika haastaa myös perinteiset vertaistuen muodot – erityisesti kasvokkaiset ryhmätapaamiset. Psoriasisliitto on vastannut tähän lisääntyneeseen tuen tarpeeseen muun muassa perustamalla uusia verkkovertaistuen muotoja, kuten ryhmächateja ja verkkovertaisryhmiä.

”Tätä kautta olemme saaneet ryhmiin mukaan myös henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin olleet aktiivisesti mukana toiminnassamme, mikä on todella hienoa kehitystä”, Bäckman toteaa.

Näin voit osallistua Psoriviikolle

Psoriviikko on käynnissä 5.-11. huhtikuuta. Teemaviikko järjestetään vuosittain viikolla 14.

Voit osallistua viikon viettoon näin:

  1. Seuraa, tykkää ja jaa #psoriviikko- ja #psoriasisveckan -tunnisteella merkittyjä viestejä sosiaalisessa mediassa.
  2. Osallistu #psorikaveri-kuvahaasteeseen sosiaalisessa mediassa 11.4. asti.
  3. Tule mukaan tapahtumiin: Tarjolla on muun muassa Asahi-jumppaa verkossa, Puhetta psorista -chat, Instagram-live, vertaisryhmiä ja psoriasisluento. Tiedot Psoriviikon tapahtumista saat kampanjasivuilta.

Jos liityt Psoriasisliiton jäseneksi huhtikuun aikana, saat lahjaksi Psoriasisliiton kangaskassin. Voit lukea lisää liitosta täällä, Psoriviikosta täällä sekä psoriaasista sekä liiton sivuilta että Terveyskirjastosta täällä.