Maanantaina on käynnistynyt vuosittainen selkäviikko, jonka aikana vietetään myös maailman selkäpäivää lauantaina 16. lokakuuta.

Selkäkivut ovat hyvin yleisiä; jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana, kertoo Selkäliitto. Kipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.

Selästä voi pitää huolta pysymällä aktiivisena arjessa ja noudattamalla terveellisiä elintapoja. Perinteisesti lokakuussa vietettävällä selkäviikolla tuodaan esiin selän terveyden merkitystä ja kannustetaan ihmisiä itsehoitoon.

”Selkä on kehomme tukiranka, ja siitä kannattaa pitää huolta jo ennen kuin se alkaa oireilla”, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio sanoo.

Nämä seitsemän tapaa auttavat sinua pitämään huolta selkäsi hyvinvoinnista:

  • Liiku säännöllisesti: Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.
  • Käytä kehoa ja pysy aktiivisena: Pienetkin arkiset askareet tekevät hyvää selälle. Silloinkin kun selkä oireilee, kannattaa liikkua kivusta huolimatta.
  • Tauota paikallaanoloa: Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Liikuskele tai tee vaikka helppo taukojumppa tai Jumppakissan taukojumppa.
  • Syö terveellisesti: Ylipaino on yksi selkäkivun riskitekijöistä.
  • Nuku riittävästi: Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja.
  • Rentoudu: Henkinen kuormitus voi aiheuttaa lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena erilaisia kiputiloja. Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja. Kokeile rentoutumisharjoituksia.
  • Liity selkäyhdistyksen jäseneksi: Paikalliset selkäyhdistykset tarjoavat tietoa, vertaistukea ja liikuntamahdollisuuksia.

Monia altistavia tekijöitä

Selkäliiton mukaan selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin, minkä lisäksi selkäkipu on Suomessa yleisin työkyvyttömyyteen vaikuttava diagnoosi 40-45-vuotiailla. Liitto kertoo, että Kela maksoi vuonna 2020 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia lähes 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,4 miljoonaa.

Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, raskas fyysinen työ ja tapaturmat. Myös psykososiaaliset tekijät, kuten stressi, masennus ja heikentynyt työtyytyväisyys voivat altistaa selkäkivulle.

Selkäviikon aikana voi helposti tutustua lisää muun muassa selän hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Selkäliiton mukaan viikon aikana paikalliset selkäyhdistykset järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntalajikokeiluja ja toiminnan esittelyä.

Lisäksi Selkäliitto järjestää kaikille avoimia maksuttomia verkkoluentoja, kuten esimerkiksi työterveyslääkärin luennon selkäkivun lääkehoidosta. Voit lukea lisää selkäviikosta ja sen tapahtumista Selkäliiton sivuilta, lisätietoa selkäkivusta löydät täältä ja voit myös lukea aiemmin julkaistun artikkelimme, jossa kerroimme 8 faktaa selkäkivusta.

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään 11.-17. lokakuuta teemalla Back2Back – tukea selälle. Voit osallistua viikon viettoon sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #selkäviikko, #back2back ja #worldspineday.