Tutkimus on paljastanut, että peukalon imemisellä ja kynsien pureskelulla voi olla ainakin yksi positiivinen vaikutus.

Peukaloaan imeville tai kynsiään pureskeleville lapsille voi kehittyä epätodennäköisemmin allergioita, väittää uusi tutkimus. BBC:n mukaan tutkijat kertovat selityksen olevan hygieniahypoteesissa – joillekin bakteereille altistuminen vahvistaa kehon immuunijärjestelmää.

Pediatrcis-journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan nämä kaksi tapaa estivät joitakin allergioita tutkimukseen osallistuneiden 1 000 uusiseelantilaisen keskuudessa, mutta tavoilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta astman tai heinänuhan riskiin.

BBC:n mukaan tutkimusta varten osallistujien peukalon imemistä ja kynsien pureskelua arvioitiin ja merkittiin muistiin, kun he olivat 5-, 7-, 9- ja 11-vuotiaita ja allergioita testattiin 13- ja 32-vuotiaina.

Tutkimuksen mukaan noin kolmannes lapsista säännöllisesti imi peukaloaan tai pureskeli kynsiään ja näillä lapsilla oli merkittävästi epätodennäköisemmin allergioita 13-vuotiaana.

Todennäköisyys esimerkiksi pölypunkki-, kissa- tai koira-allergian kehittymiselle oli BBC:n mukaan noin kolmanneksen alhaisempi kuin lapsilla, joilla ei ollut kumpaakaan mainituista tavoista. Suoja vaikutti kestävän aikuisuuteen, vaikka tämä löydös ei ollut niin selvä.

BBC:n mukaan tapa, jolla tutkimus oli suunniteltu, tarkoittaa sitä, etteivät tutkijat voi päätellä, onko kytkös varmasti kausaalinen.

”Emme suosittele näiden kahden tavan rohkaisua, mutta niillä vaikuttaisi olevan positiivinen puoli”, tutkimuksen tekoon osallistunut professori Malcolm Sears kommentoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: BBC