Juuresten kalpea kuningas maustaa, pehmentää ja mehevöittää ruoan kuin ruoan ja sopii jopa leipätaikinan joukkoon.

Palsternakka on monille tuttu etenkin keittojuureksena. Se on kuitenkin yllättävän monikäyttöinen, halpa ja hyvin säilyvä raaka-aine monenlaisiin ruokiin – sekä suolaisiin että makeisiin.

”Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa”, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Palsternakka on porkkanan sukulainen, ja sitä voi sukulaisensa tavoin käyttää keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Palsternakasta saa loihdittua esimerkiksi hienoaromisen sosekeiton alkuruoaksi tai sillä voi mehevöittää ja maustaa leipätaikinan.

Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka päihittää sukulaisensa terveellisyydessä. Palsternakassa on puolet enemmän kuitua kuin porkkanassa sekä myös enemmän C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja.

Lisäksi palsternakka sisältää myös monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyyn ja lihasten toimintaan.

Parhaimmillaan paahdettuna

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan erityisen herkullista palsternakka on sipseinä, ja Pummila kehottaa kokeilemaan myös smoothien tai juuresmehun maustamista pienellä määrällä palsternakkaa. Lisäksi tätä juuresta voi syödä sellaisenaan raakana tai lisätä raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.

Uunijuureksena palsternakan aromi pääsee kuitenkin parhaiten oikeuksiinsa. Paahtaminen tuo sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

”Palsternakan voi hyvin jättää kuorimatta, pelkkä pesu riittää. Kuorista saa ruokaan vielä enemmän makua ja kuoren vitamiinit eivät mene hukkaan”, Pummila kertoo.

Kun palsternakan yhdistää yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan, syntyy herkullisia makupareja.

”Yrteiksi käy mainiosti timjami, rosmariini tai salvia. Parmesaanijuusto sekä hassel- ja saksanpähkinät sopivat myös mukaan. Paahdettaessa palsternakan maku on parhaimmillaan ja perunaan yhdistettynä erityisen herkullinen”, Pummila vinkkaa.