Tutkimuksen mukaan teeskentely auttaa toipumaan erosta.

Sydämen särkyminen ja parisuhteen päättyminen on usein vaikea tilanne, joka saa mielen matalaksi. Tutkimuksen mukaan kuitenkin kannattaisi teeskennellä voivansa hyvin eron jälkeen, sillä se voi olla paras tapa toipua parisuhteen päättymisestä, uutisoi The Independent.

Taustalla on plasebovaikutus: aivan kuin lumelääkkeet ovat ajoittain todistaneet olevansa tehokkaita lievittämään kipua, toimii eron jälkeinen kaikki on hyvin -teeskentely Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan samalla tavalla plasebona.

Neuroscience -journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 40 vapaaehtoista, jotka olivat kokeneet epätoivotun eron edellisten kuuden kuukauden aikana. The Independentin mukaan tutkimuksessa käytettiin apuna osallistujien mukanaan tuomia valokuvia heidän ex-kumppaneistaan sekä samaa sukupuolta olevista hyvistä ystävistä.

Toiminnallisen magneettikuvauksen (fMRI) avulla osallistujien aivoja kuvattiin samalla, kun heille näytettiin kuvia heidän existään ja pyydettiin muistelemaan heidän eroa. Heille näytettiin myös kuvia ystävistään ja samalla altistettiin fyysiselle kivulle käyttäen kuumaa ärsykettä kyynärvarressa.

The Independentin mukaan kun ärsykkeitä toisteltiin vaihdellen, osallistujat arvioivat asteikolta, miltä heistä tuntuu samalla, kun fMRI-laite seurasi heidän aivotoimintojaan. Tuloksista ilmeni, että aivoissa aktivoituneet alueet fyysisen ja emotionaalisen kivun aikana olivat samankaltaiset, mutta eivät identtiset, mikä viittaisi siihen, että emotionaalinen kipu on neurokemiallisesti totta.

Tämän jälkeen osallistujat saivat lumelääkkeenä nenäsuihkeen, jonka puolelle osallistujista kerrottiin olevan voimakas kipulääke, joka tehokkaasti vähentää emotionaalista kipua. Toiselle puolikkaalle osallistujista kerrottiin, että suihke oli vain suolaliuosta.

Kun osallistujat vietiin uudestaan fMRI-laitteessa kuvattaaksi kuumien ärsykkeiden kera, plaseboryhmään kuuluneet kertoivat tuntevansa vähemmän fyysisitä sekä emotionaalista kipua ja reagoivat erilaisella tavalla, kun näkivät valokuvan ex-kumppaneistaan.

”Eroaminen on yksi emotionaalisesti negatiivisimmista kokemuksista, joita ihminen voi kokea ja se voi olla merkittävä laukaiseva tekijä psykologisten ongelmien kehittymiselle. Tutkimuksessamme saimme selville, että plasebolla voi olla melko vahvat vaikutukset sosiaalisen kivun intensiivisyyden vähentämisessä”, tutkimusta tehnyt Leonie Koban kommentoi.

The Independentin mukaan Koban toivoo, että tutkimus sekä auttaisi ihmisiä ymmärtämään paremmin, miten emotionaalinen kipu aktivoituu aivoissa, että viittaisi tapoihin, joilla ihmiset voivat hyödyntää ”odotusten voimaa” hyödykseen.

”On yhä enemmän ja enemmän selvää, että odotuksilla ja ennusteilla on todella voimakas vaikutus tavallisiin kokoemuksiin, tunteisiimme ja havaitsemiseemme… Kun teet mitä tahansa, minkä uskot auttavan sinua tuntemaan olosi paremmaksi, saa se luultavasti olosi paremmaksi”, Koban sanoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent