Tutkimuksen mukaan liian pitkät yöunet voivat olla yhtä haitalliset muistille kuin liian lyhyet yöunet.

Liian lyhyiden yöunien haittavaikutukset ovat hyvin tiedossa ja esimerkiksi alle viisi tuntia yössä nukkuvat ihmiset voivat odottaa muistivaikeuksia. Daily Mailin mukaan tutkimuksessa on havaittu kuitenkin näitä samoja vaikutuksia heillä, jotka nukkuvat terveelliseltä kuulostavia yhdeksän tunnin yöunia.

University College Londonin (UCL) tutkimuksessa perehdyttiin muistitestituloksiin lähes 400 000 ihmiseltä, joita oli pyydetty löytämään muistipelissä kuudelle kortille niiden pari. Verrattuna seitsemän tunnin yöunia nukkuviin, yhdeksän tunnin yöunia nukkuvat osallistujat tekivät yhtä paljon virheitä kuin viisi tuntia tai vähemmän nukkuvat osallistujat, ja kymmenen tuntia nukkuvat tekivät vielä enemmän virheitä.

Daily Mailin mukaan tulokset viittaavat siihen, että liian pitkät yöunet voivat vaikuttaa ajattelutaitoihin samalla tavalla kuin univaje. Asiantuntijat uskovat, että liian pitkään nukkuvilla ihmisillä unen laatu saattaa olla huonompi, mikä estää aivojen alueita kommunikoimasta kunnolla ja on riski kognitiivisille ongelmille.

Tutkimukseen tekoon osallistuneen UCL:n tohtori Victoria Garfieldin mukaan tutkimustulos on erikoinen.

”Jotkut ihmiset voivat ajatella, että on ihan hyvästä nukkua niin pitkään kuin huvittaa, mutta tuloksemme osoittavat, että liian pitkään nukkuminen saattaa vaikuttaa muistiin”, Garfield kommentoi.

Tutkijat tutustuivat myös osallistujien genetiikkaan ja näin ottivat huomioon ne, jotka olivat alttiimpia nukkumaan pidempään. Näin terveysongelmat eivät päässeet vaikuttamaan tuloksiin.

”Löysimme hieman todisteita, että lyhyet tai pitkät unet ovat kytköksissä dementiariskiin, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan”, tutkimusta johtanut Albert Henry totesi.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -journalissa. Voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Lähde: Daily Mail