Muutokset unirytmissä työpäivien ja vapaa-ajanvälillä voivat johtaa terveysongelmiin.

Jos mielelläsi nukut viikonloppuisin pidempään kuin arkisin, tuo Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -journalissa julkaistu tutkimus sinulle epämieluisia uutisia. Tutkimuksen mukaan suotavampaa olisi nukkua samalla tavalla sekä arkisin että viikonloppuisin.

Tutkimuksen mukaan muutokset unirytmissä pitkin viikkoa voivat lisätä riskiä sairastua sydäntautiin, diabetekseen sekä muihin sairauksiin. Newserin mukaan kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka on löytänyt kytköksen niin sanotun sosiaalisen jet lagin (eroavaisuuden luonnollisen unirytmin ja työn ja muiden vastuiden luoman nukkuma-aikataulun välillä) ja negatiivisten terveysvaikutuksen väliltä terveissä ihmisissä.

Tutkimukseen osallistui 447 ihmistä, joista 85 prosenttia valvoi myöhempään ja heräsi myöhemmin vapaapäivinä. Osallistujista heillä, joilla oli suurimmat eroavaisuudet unirytmissä, omasivat muun muassa huonoimmat kolesteroliarvot, korkeamman painoindeksin ja suuremman vyötärönympäryksen, vaikka tutkimuksessa otettiin huomioon kuntoilu ja ruokavalio.

”Löydöksemme kertovat, että siirtymät nukkumaanmenoajassa ovat kytköksissä metabolisiin riskitekijöihin, jotka altistavat diabtekselle ja … sydän- ja verisuonitaudeille”, tutkimuksessa todettiin Newserin mukaan.

Tutkijoiden mukaan ihmisten pitäisi olla paremmin tietoisia vaihtoehdoista työpaikkojen suhteen.

”Jos tulevat tutkimukset toistavat tuloksemme, sitten meidän pitää yhteistkuntana pohtia, miten modernit niin työvelvoitteet kuin sosiaaliset velvoitteet vaikuttavat meidän uneen ja terveyteen”, yksi tutkijoista totesi.

Lähde: Newser