Yleensä suhteet eivät pääty vain yhteen asiaan, vaan ero on monen asian summa, jota voi ennakoida tiettyjen merkkien avulla.

Parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja, se kuuluu asiaan. Joskus huonot ajat vain jatkuvat niin pitkään ja ongelmat kasaantuvat, että ainoa vaihtoehto on erota.

Mistä sitten tietää, että on aika päättää suhde? Alla olevat merkit kertovat, että on aika lähteä eri teille.

1. Negatiivisuus valtaa suhteen

Välillä suhteessa miettii, onko hyviä vai huonoja aikoja enemmän. Jos kuitenkin vain mietit, ongelmaa ei niinkään ole; kun tilanne on paha, sen huomaa selvästi.

”Parisuhteen tasapainottamiseksi pitää olla viisi hyvää vuorovaikutusta yhtä huonoa vastaan”, kertoi avioliitto- ja perheterapeutti Carrie Krawiec The Stir -sivustolle. Kysy siis itseltäsi, missä suhteessa hyviä ja huonoja asioita on, sillä se jo kertoo, kannattaako ero ottaa esille.

2. Uskottomuutta ilman katumusta

Pettämisestä on mahdollista päästä yli, mutta se vaatii työtä, anteeksipyyntöjä, rakkautta ja myötätunoa. Jos petollinen kumppani ei kadu, ei suhde ole pelastamisen arvoinen.

”Jos ilmenee toisen tai molempien osalta haluttomuutta ottaa vastuuta, pyytää anteeksi tai muuttaa huonoja tapoja, se on selvä merkki siitä, että suhde on ohi”, Krawiec sanoi.

3. Ette enää koske toisiinne

Tässä ei ole kyse pelkästään seksistä, joka on kuitenkin tärkeä osa suhdetta. Tässä on kyse muista hetkistä: halauksista, kädestä kiinni pitämisestä, suukoista. Kun ne loppuvat, on se todella huono merkki.

4. Et tunne halua jakaa elämääsi kumppanisi kanssa

Suhteen yksi parhaita puolia on se, että elämässä on ihminen, joka on aina tukemassa ja jolle jakaa huolet ja murheet, ilot ja surut. Kun se katoaa, kaikki muukin katoaa. Jos sinulla olisi suuria uutisia kerrottavana, mutta et halua ensimmäiseksi kertoa niistä kumppanillesi, on se suuri varoitusmerkki suhteen tilasta.

5. Addiktiot astuvat kuvaan

Huumeaddiktin tai alkoholistin kanssa oleminen voi olla kuin suoraan painajaisista.

”Kun alkoholista tai huumeista tulee ”suhde” ja ne ovat pääasia kumppanin sijaan, suhde on ohi. Monet näkevät suhteen valitsemansa päihteen kanssa todellisena suhteena ja kumppanit voivat tuntea välillä olonsa petetyksi”, kommentoi avioliitto- ja perheterapeutti Lisa Behar.

Nämä merkit tulevat kuitenkin yhden suuren huomautuksen kera: ”Yksikään pari, jolla on lapsia, ei saisi erota ennen kuin ovat vähintään vuoden työstäneet suhdettaan pariterapiassa”, tohtori Carole Lieberman neuvoi.

Suhteen eteen kannattaakin tehdä töitä etenkin silloin, kun on jo perhettä. Mutta jos suhde on todella tiensä päässä, pitää silloin osata päästää irti.

Lähde: The Stir