Nämä viisi yleistä tapaa voivat pilata niin aamusi kuin vaikuttaa painoosi.

Uuden päivän ensimmäiset hereillä vietyt hetket luovat pohjustan valinnoille, joita teet päivän aikana. Tästä syystä Women’s Healthin mukaan onkin tärkeä omaksua aamuihin hyviä tapoja, joihin voi turvautua silloinkin, kun olet vielä ihan unenpöpperössä – aamutoimillasi kun voi olla vaikutusta myös painoosi.

Alle onkin listattu viisi yleistä tapaa, joita tekemällä saatat sekä pilata aamusi että saada painosi nousemaan tai tehdä laihduttamisesta entistä haastavampaa.

1. Nukut liian paljon

Moni varmasti tietää, että nukkumalla liian vähän voi saada painon nousemaan, koska ruokahalua stimuloivan kortisoli-hormonin tasot nousevat vartalossa. Mutta liian paljonkaan ei kannata nukkua. Women’s Healthin mukaan PLOS One -journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että nukkumalla yli 10 tuntia yössä korkeamman painoindeksin omaamisen riski kasvoi verrattuna heihin, jotka nukkuivat 7-9 tuntia. Tähän tuntimäärään kannattaakin siis pyrkiä niin hyvin kuin se omalla kohdalla on mahdollista.

2. Et petaa sänkyäsi

National Sleep Foundationin kysely pajasti, että sänkynsä petaavat kertoivat 19 prosenttia todennäköisemmin hyvin nukutuista yöunista verrattuna heihin, jotka jättivät sängyn petaamatta. Ja koska hyvät yöunet on yhdistetty alhaisempaan painoindeksiin, miksipä ei siis omaksuisi tätä tapaa? Women’s Healthin mukaan voi kuulostaa hassulta, mutta Charles Duhigg kirjoittaa The Power of Habit -teoksessaan, että sängyn petaaminen voi synnyttää myös muita hyviä tapoja, kuten terveellisen lounaan valmistamisen itselleen mukaan töihin.

3. Valmistaudut päivään pimeässä

Jos pidät sälekaihtimet tai verhot kiinni herättyäsi, saattaa sinulta tutkimuksen mukaan jäädä saamatta auringon vaikutukset laihtumiseen. PLOS One -journalissa julkaistu toinen tutkimus nimittäin toi esiin, että aikaisin aamulla aurinkoa saaneilla ihmisillä oli merkittävästi alhaisempi painoindeksi kuin heillä, jotka eivät saaneet aurinkoa, huolimatta siitä, kuinka paljon he söivät. Tutkimuksen mukaan 20-30 minuuttia päivänvaloa on riittävästi vaikuttamaan painoindeksiin jopa silloin, kun on pilvistä. Tämä johtuu Women’s Healthin mukaan siitä, että kehosi ”synkkaa” sisäisen kellosi – mukaan luettuna kaloreita polttavan aineenvaihdunnan – käyttäen oppaana varhaisen aamuauringon luomaa valoa.

4. Kitsastelet aamupalan kanssa

Tel Avivin yliopiston tutkijoiden mukaan vähäkalorista ruokavaliota noudattavat, jotka söivät tasapainoisen aamupalan, jossa oli 600 kaloria vähärasvaista proteiinia, hiilihydraatteja ja hieman jotain makeaa, raportoivat muun päivän osalta vähemmän näläntunteesta ja ruokahimoista kuin he, jotka söivät vähähiilihydraattisen 300 kalorin aamiaisen. Women’s Healthin mukaan he myös noudattivat paremmin kalorirajoituksiaan ja heidän ruokahalua stimuloivan greliini-hormonin tasot olivat alhaisemmat aterioiden jälkeen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että omien ruokahimojen tyydyttäminen heti aamulla voi auttaa sinua välttymään himoille antautumiselta myöhemmin päivän aikana.

5. Jätät puntarilla käymisen väliin

Cornellin yliopiston tutkijoiden seuratessa 162 ylipainoista naista ja miestä kahden vuoden ajan, he saivat selville, että joka päivä oman painonsa tarkistaneet olivat menestyneempiä laihdusprojektissaan ja karistettujen kilojen pitämisessä poissa. Paras aika puntarille menemiseen on ravitsemusterapeutti Lisa Jonesin mukaan heti aamulla, kun paino on alhaisimmilaan. Näin tulos on tarkempi (yön aineenvaihdunnan jälkeen kannat mukanasi vähemmän vesipainoa) ja pystyt tekemään muutoksia, jos lukumäärä vaa’alla on hieman suurempi kuin odotit.

Lähde: Women’s Health