Jos haluat pitää ”alakertasi” hyvällä tuulella, ei näitä asioita kannata tehdä seksin jälkeen.

Seksin jälkeen olo on yleensä rento ja tyytyväinen ja tästä tuntemuksesta haluaa nauttia mahdollisimman pitkään, jolloin ensimmäisenä mielessä ei pyöri asiat, joita pitäisi tehdä tai pitäisi olla tekemättä seksin jälkeen. Näihin asioihin kannataisi kuitenkin kiinnittää huomiota – hyvinvointisi takia.

”Kun emättimen kudokset ovat kostuneet, turvonneet ja niitä vasten on hierottu yhdynnän aikana, se muuttaa tapaa, miten kudos reagoi ympäristöön. Etupäässä riski tulehduksiin on suurempi”, gynekologi Leslie E. F. Page kertoi Women’s Healthille.

Jos haluatkin niin sanotusti pitää alakertasi hyvällä tuulella, on tiettyjä asioita, joita ei koskaan pitäisi tehdä sen jälkeen, kun on harrastanut seksiä:

Unohdat käydä pissalla

Women’s Healthin mukaan yhdynnässä bakteerit voivat työntyä virtsarakkoosi.

”Tämä voi johtaa yhdynnän jälkeisiin virtsarakon tulehduksiin”, naistentautien lääkäri Robert Wool sanoi.

Heti samalla sekunnilla, kun seksi on ohi, ei vessaan kuitenkaan tarvitse suunnata.

”Jonkin verran voi viettää aikaa halien, kunhan rakon tyhjentää tunnin sisään seksiä harrastettuaan”, Wool ohjeisti.

Kun suuntaat vessaan, muista pyyhkiä edestä taakse, jotta peräaukon seudun bakteerit eivät pääse emättimen alueelle. Pagen mukaan seksin aikana voi ilmetä turpoamista ja pieniä hiertymiä, minkä takia emättimen iho on erittäin herkkä ja altis tulehduksille.

Nukut seksikkäissä alusvaatteissa

Puuvillasta valmistetut alusvaatteet eivät ole pahasta, koska ne hengittävät, mutta Women’s Healthin mukaan nailon-, viskoosi- tai polyesterialusvaatteita kannattaa välttää seksin jälkeen.

”Seksin jälkeen ihosi on lämmin ja kostea hien, emättimen eritteiden ja siemennesteen takia”, Page sanoi.

”Synteettistä materiaalia olevat alusvaatteet vangitsevat kosteuden ja siinä on riski saada hiivatulehdus. Emätin pitää tuulettamisesta”, Wool lisäsi.

Joten nuku alasti tai puuvilla-alkkareissa seksin jälkeen.

Peset haarovälin seudun saippualla

Osa naisista voi tuntea tarvetta siistiytyä seksin jälkeen, mutta Women’s Healthin mukaan se ei ole tarpeen. Saatat saada allergisen reaktion, jos seksin jälkeinen ihosi reagoi eri tavalla karskeihin kemikaaleihin saippuoissa ja puhdistusaineissa ja Woolin mukaan saippuan käyttäminen voi johtaa emättimen kuivumiseen ja ärsytykseen.

”Emätin puhdistaa itse itseään ja sitä täytyy kohdella erittäin, erittäin hellävaraisesti – jos et laittaisi sitä suuhusi, älä laita sitä emättimeesi tai sen ympärille”, Page neuvoi.

Jos siis haluat suihkuun seksin jälkeen, pese haarovälin seutu vain vedellä.

Hyppäät kuumaan kylpyyn

Vaahtokylpy tai poreammeessa loikoilu kumppanin kanssa seksin jälkeen voi kuulostaa täydelliseltä tavalta nauttia olemisesta toisen lähellä, mutta se ei ole hyvä idea.

”Kun häpy turpoaa reaktiona seksuaaliseen stimulaation, se paljastaa emättimen aukon, mikä tarkoittaa, että sinulla on suurempi riski tulehduksille”, Page kertoi.

Jos olet kylvyssä kumppanisi kanssa, se tarkoittaa sitä, että altistut hänen ihon ja peräaukon bakteereille.

Lähde: Women’s Health, Independent