Näiden ruokien syöminen voi hidastaa aivojen ikääntymistä

Tietyn ruokavalion noudattaminen voi hidastaa kognitiivista heikentymistä monella vuodella.

Rush University Medical Centerin tutkijoiden mukaan niin sanottua MIND-ruokavaliota noudattamalla voi hidastaa aivojen kognitiivista heikentymistä ikääntyvillä ihmisillä, vaikka henkilöllä ei olisi riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkijoiden löydös on lisäys aiempaan tutkimukseen, jonka mukaan MIND-ruokavalio voi vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkimuksen mukaan tiukemmin MIND-ruokavaliota noudattaneilla vanhemmilla aikuisilla aivot ikääntyivät 7,5 vuotta hitaammin kuin heillä, jotka eivät seuranneet ruokavaliota yhtä säntillisesti. Tulokset julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association -journalissa.

Tutkija Martha Clare Morris kollegoineen kehitteli MIND-ruokavalion, joka on yhdistelmä Välimeren ruokavaliota ja DASH-ruokavaliota. Kummankin ruokavalion on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

MIND-ruokavaliossa on kymmenen aivojen terveydelle hyvästä olevaa ruokaryhmää sekä viisi huonoa – punainen liha, voi, juusto, leivonnaiset ja makeiset ja uppopaistettu ruoka tai pikaruoka.

Hyötyäkseen MIND-ruokavaliosta täytyisi sitä noudattavan syödä ainakin kolme annosta täysjyvää, yksi lehtivihannes ja jokin toinen vihannes päivittäin sekä juoda lasillinen viiniä, napostella monena päivinä pähkinöitä, syödä noin joka toinen päivä papuja sekä syödä siipikarjaa ja marjoja ainakin kahdesti viikossa ja kalaa ainakin kerran viikossa.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että välttääkseen kunnolla kognitiivisen heikentymisen ikäviä seuraamuksia, pitäisi ruokavaliota nouodattavan rajoittaa nimettyjen epäterveellisten ruokien syöntiä. Tämä tarkoittaisi, että voita olisi alle ruokalusikallinen päivässä sekä leivonnaisia ja makeisia, rasvaista juustoa ja uppopaistettua sekä pikaruokaa alle yksi annos viikossa.

Marjat ovat ainoa hedelmä, joka pitäisi erityisesti ottaa osaksi ruokavaliota.

”Mustikat ovat yksi tehokkaimmista syötävistä aivojen suojelun kannalta”, ruokavaliota kehitellyt Morris sanoo tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa sekä nimeää myös mansikat hyväksi vaihtoehdoksi.

”MIND-ruokavalio muovaa Välimeren ruokavaliota ja DASH-ruokavaliota korostaakseen ruokia ja ravintoaineita, joiden on osoitettu tieteellisessä kirjallisuudessa olevan yhteydessä dementian ehkäisyyn”, Morris selventää.

”Aihetta pitää tutkia paljon lisää ja odotan meidän tekevän lisää muokkauksia, kun tiede ruokavalion ja aivojen suhten edistyy”, Morris kertoo.

Morrisin ja hänen kollegoidensa tutkimus tehtiin 4,7 vuoden aikana 960 iäkkäämmän aikuisen kanssa, joista kenelläkään ei ollut tutkimuksen alkaessa dementiaa. Osallistujat olivat iältään keskimäärin 81,4-vuotiaita.

Osallistujat saivat vuosittain tehtäväkseen standardoituja testejä kognitiivisista kyvyistä viidellä eri alueella, kuten semanttisen muistin ja episodimuistin osalta. Osallistujat myös täyttivät vuosittaisia ruokavalioon liittyviä kyselyitä, joiden avulla tutkijat pystyivät vertailemaan osallistujien MIND-ruokavalion noudattamista muutoksinn heidän kognitiivisissa kyvyissään.

Lähde: EurekAlert


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.