Liikunta vähensi kuukautisoireita naisilla ympäri maailman.

Tutkimus on antanut lisää todisteita siitä, että liikunta auttaa lievittämään kuukautiskipuja, kertoo INSIDER. Tutkijat saivat selville, että kohtalaisen intensiteetin liikunta oli kaikista tehokkain lievittämään oireita.

Tutkimus tehtiin lontoolaisen St Mary’s Universityn, kuntoilun seurantaan tarkoitetun Strava-sovelluksen sekä kuukautiskiertoa suhteessa kuntoiluun ja ravintoon seuraavan FitrWoman-sovelluksen yhteistyönä. Tutkijat analysoivat vastauksia yli 14 000 Stravan naisjäseneltä ympäri maailman.

Tuloksista ilmeni, että 78 prosenttia naisista koki liikunnan helpottavan kuukautisoireita. Kohtalaisen intensiteetin liikunta sai naisten olon paremmaksi – tätä kuvailtiin INSIDER:n mukaan näin: ”runsas hengitys, pystyy keskustelemaan”.

Asiantuntijat ovat selittäneet, miksi säännöllinen liikunta voi auttaa kuukautiskipuihin.

”Liikunta on äärimmäisen hyödyllinen vähentämään kuukautiskramppeja, koska se lisää veren virtausta, kuljettaen verta sieltä, missä kipu tuntuu”, tohtori Prudence Hall kertoi.

Hyvillä yöunillakin vaikutus kuukautisoireisiin

Gynekologi Jessica Shepherdin mukaan vähäinenkin liikunta voi auttaa.

”Prostaglandiinien vapautuminen kuukautisten aikana aiheuttaa kipua ja kramppeja. Liikunta on todella avuksi kuukautisten aikana, sillä endorfiinien vapautuminen auttaa kivunlievitykseen ja lisää hapensaantia lihaksiin, mikä auttaa vähentämään kramppeja”, hän selitti.

INSIDER:n mukaan tutkimuksessa ilmeni myös, että Maailman terveysjärjestö WHO:n liikuntasuosituksia noudattaneet naiset, jotka myös söivät viisi annosta tai enemmän hedelmiä ja vihanneksia päivässä, olivat epätodennäköisemmin pois töistä kuukautiskipujen takia.

Kropalle kannattaa antaa myös aikaa palautua. Paremman laatuisten yöunien ja pidempien yöunien osoitettiin olevan kytköksissä vähentyneisiin kuukautisoireisiin.

Naiset yleensä kokevat kuukautisten aikaan vatsakramppeja, kipua/arkuutta rinnoissa, mielialanvaihteluja, väsymystä ja ruokahimoja. Tutkimuksen mukaan kolmannes naisista on ollut pois töistä kuukautiskiertonsa takia.

Lähde: INSIDER