Näistä syötävistä voi olla apua, kun on siirtymässä kasvisruokavalioon tai haluaa vain kokeilla sitä jonkin aikaa – kuten pitämällä lihattoman lokakuun.

Ensi viikolla alkaa lokakuu, jolloin monet ryhtyvät kuukaudeksi kasvissyöjiksi ja viettävät lihatonta lokakuuta. Lihaton lokakuu alkoi vuonna 2013, kun Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukaudeksi noudattamaan lihatonta ruokavaliota.

Lihattoman lokakuun suosio on muutaman vuoden aikana vain kasvanut. Se voi olla monelle askel kohti kasvis- tai vegaaniruokavalion noudattamista tai innostaa vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä omassa ruokavaliossa.

Lihansyönnin vähentäminen on hyvästä sekä terveyden että ympäristön kannalta. Jos aiot kokeilla lihatonta lokakuuta tai muuten siirtyä enemmän kasvissyöntiin tai vegaaniksi, on alle listattu syötäviä, jotka tekevät ruokavaliomuutoksesta paljon helpompaa.

Kasvipohjaiset maitotuotteet

Jos et voi aloittaa päivääsi ilman aamukahvia ja kaipaat siihen maitoa, löytyy kauppojen valikoimista erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Saatavilla on esimerkiksi kaura- ja mantelimaitoja. Myös juuston korvikkeeksi on tehty vegaaniruokavalioon sopivia tuotteita, vegaanijuustoja on niin leivän kuin pitsan päälle sekä nautiskeltavaksi vaikkapa viinin kanssa. Tuorejuustoistakin on tehty vegeversioita.

Inspiroidu eri kulttuureiden keittiöistä, joissa käytetään paljon kasviksia

Esimerkiksi meksikolaiset ja aasialaiset ateriat painottavat usein paljon kasviksia ja riisiä. Niissä on paljon täyttäviä ja makoisia ainesosia, että niitä syödessä ei edes huomaa kaipaavansa lihaa ruoka-annoksensa sekaan.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot lihalle

Jos liharuokia kaipaa, voi valmistaa niiden kaltaisia syötäviä korvaamalla lihan kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Kaupoista löytyy niin nakkeja, pihvejä, lihapullia ja makkaroita, jotka on tehty lihankorvikkeeksi. Lihan voi vaihtaa esimerkiksi tofuun, seitaniin ja soijatuotteisiin. Saatavilla on myös ruotsalaista Oumph!:ia, joka on soijatuote, ja kotimaista Nyhtökauraa, Härkistä ja Mifua – vaihtoehtoja siis riittää.

Tärkkelyspitoiset juurekset

Pelkkien lehtivihreiden syömisellä ei välttämättä ole kylläinen kovin pitkään. Jos teet salaattia, kannattaa siihen lisätä juureksia, joissa on tärkkelystä ja ne ovat täyttäviä. Ne myös tuovat hieman väriä ja koostmusta kasvispohjaisiin ruokiin.

Kikherneet

Nämä ovat erittäin hyvä lisä kasvisruokavalioon. Niissä on paljon proteiinia ja ne imevät itseensä makuja annoksesta ilman, että kilpailevat muiden ainesosien kanssa. Niissä on myös paksumpi koostumus, joka on monien mieleen. Kikherneitä kannattaa käyttää esimerkiksi ruoissa, jotka normaalisti tekisi kanasta eikä halua korvata kanaa lihankorvikkeella. Ne ovat hyviä etenkin padoissa, keitoissa ja salaateissa.

Esimerkkejä erilaisista vegaanituotteista löydät täältä.

Lähde: Pure Wow


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia