Lasillinen punaviiniä viikossa tehostaa naisten hedelmällisyyttä, paljastaa tutkimus

Asiantuntijan mukaan tutkimustulos on mielenkiintoinen, mutta jatkotutkimukset ovat tarpeen.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lasillisen punaviiniä viikossa juovilla naisilla on parempi hedelmällisyys kuin naisilla, jotka eivät juo punaviiniä viikoittain, kertoo The Independent.

Missourin osavaltiossa sijaitsevan Washingtonin yliopiston tutkijat uskovat, että vaikutus voi johtua resveratroli-nimisestä antioksidantista, jota on viinissä runsaasti. Resveratroli on keskeinen yhdiste punaisissa viinirypäileissä, kaakaossa sekä mustikoissa ja se suojaa soluja biologiselta stressiltä.

Tutkimukseen osallistuneet 135 naista olivat iältään 18-44-vuotiaita ja he pitivät tutkimusta varten alkoholipäiväkirjaa, johon merkitsivät kuinka paljon he joivat joka kuukasi. Tutkimusaikana naisille tehtiin myös säännöllisesti ultraäänitutkinta, jolla selvitettiin kuinka paljon naisilla oli elinkelpoisia munasoluja jäljellä.

The Independentin mukaan tutkijat saivat selville, että säännöllisesti punaviiniä juoneilla naisilla oli parempi ”munasoluvarasto”. Tämä piti paikkansa myös huolimatta muista tekijöistä, kuten iästä ja tuloista.

Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien vauvaa toivovien pitäisi tarttua punaviinipulloon joka ilta, sillä tutkimus osoitti hyödyn hedelmällisyyden kannalta olevan vain niiden naisten kohdalla, jotka joivat kohtalaisesti punaviiniä, kuten noin 5 lasillista kuukaudessa.

Myös asiantuntijat ovat kiirehtineet huomauttamaan, että tutkimustuloksiin pitäisi suhtautua varauksella, koska tutkimus ei todistanut, että viini yksistään oli vastuussa osallistujen hedelmällisyyden tehostumiselle.

British Fertility Societyn puheenjohtaja Adam Balen kommentoi tutkimuksen tuloksia mielenkiintoisiksi, mutta painotti lisätutkimusten olevan tarpeen löydösten todistamiseksi.

”Tämä on mielenkiintoinen tutkimus, mutta otosjoukko on pieni, mikä tarkoittaa sitä, ettei sillä ole tilastollista merkitystä”, hän sanoi.

”Kehittyvän sikiön altistuminen alkoholille voi kuitenkin aiheuttaa peruuttamatonta kehitysvahinkoa, joten alkoholin nauttiminen pitäisi olla alle kuusi annosta (noin kaksi suurta lasillista viiniä) viikossa naisille, jotka toivovat tulevansa raskaaksi”, Balen lisäsi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent