Lähes jokainen kokee mustasukkaisuutta elämänsä aikana tavalla tai toisella.

On täysin luonnollista tuntea mustasukkaisuutta toisinaan, ja sitä voi kokea niin työelämässä, ystävyyssuhteissa kuin deittaillessakin. Tavallisinta mustasukkaisuus lienee kuitenkin romanttisissa suhteissa.

”Mustasukkaisuus on äärimmäisen yleistä romanttisissa suhteissa, koska suhteen osapuolet joutuvat olemaan haavoittuvassa ja epävarmassa tilassa säännöllisesti”, kliininen psykologi Joshua Klapow selitti HelloGigglesille.

Mustasukkaisuus voi johtua monesta syystä: taustalla voi olla muun muassa omaa epävarmuutta, traumaattisia kokemuksia kuin kumppanin käytös, joka herättää mustasukkaisuuden.

”Yleensä mustasukkaisuus on tavallinen ihmistunne – se viestii sisäisestä pelosta, joka kysyy ’Olenko turvassa, rakastettu ja arvokas'”, kliininen psykologi Carla Manly kertoi HelloGigglesille.

Jos suhteessa kokee mustasukkaisuutta, ei sitä pidä lakaista maton alle, koska se voi johtaa vain isompiin ongelmiin. Jos haluat laittaa mustasukkaisuudelle pisteen, lue alta Klapow’n ja Manlyn kolme neuvoa, joilla onnistut jättämään tämän ”vihreäsilmäisen hirviön” taaksesi.

Pohdi, mikä on mustasukkaisuuden taustalla

HelloGigglesin mukaan ensin on syytä selvittää, mistä mustasukkaisuus johtuu: antaako kumppanisi sinulle syyn olla mustasukkainen? Oletko palaamassa takaisin vanhoihin tapoihin aiemmista suhteistasi? Onko oma epävarmuutesi syy? Näitä asioita pohtimalla voit saada selkoa siihen, mistä mustasukkaisuuden tunteet kumpuavat.

”Jos mustasukkaisuutesi syy on kumppanisi ystävyyssuhteet muiden kanssa, on taustalla todennäköisesti sitä, että haluaisit itse viettää enemmän aikaa kumppanisi kanssa”, Manly selitti.

”Käsittelemällä tätä ja puhumalla asiasta kumppanisi kanssa voitte yhdessä löytää ratkaisun, joka tuntuu oikealta teille molemmille. Se saattaa vaatia sitä, että lisäätte yhteistä aikaa samalla laajentaen ystäväpiirejä tai osallistumalla uusiin harrastuksiin, jotka tuntuvat elävöittävältä”, hän jatkoi.

Tärkeintä on, että pohtii ensin itse ja katsoo sisinpäänsä löytääkseen mustasukkaisuuden syyn ennen kuin puhuu näistä tunteista kumppanin kanssa. Manlyn mukaan kun on saanut avattua itselle viestin, joka on piilotettu mustasukkaisuuden kääreisiin, voi sen jälkeen jatkaa eteenpäin voimaantuneimmilla tavoilla.

Kommunikoi selvästi

Kun mustasukkaisuuden syy on selvinnyt sinulle, kommunikoi tunteistasi kumppanillesi. Klapow’n mukaan jos et puhu asiasta suoraan ja sen sijaan piilotat sen muiksi parisuhdeongelmiksi (esim. omistautuminen, rakkaus, luottamus, side parin välillä), kasvattaa se mustasukkaisuutta ja luo joukon uusia ongelmia.

Ole suora tunteistasi, jotta pääset ongelman ytimeen ja toivottavasti kumppanisi saa helpotettua mieltäsi niin, ettet koe enää tarvetta molla mustasukkainen. Klapow kuitenkin huomautti, että jos epäilet kumppanisi kokevan mustasukkaisuutta, lähesty häntä hellästi ja myötätuntoisesti aiheen suhteen.

”Koska hän on mustasukkainen, on hän pahoittanut mielensä eikä välttämättä pysty tai halua puhua asiasta. Anna kumppanisi tietää, että huomaat tiettyjä tapoja suhteessa ystävyyssuhteisiisi ja muistuta häntä, että välität hänestä ja koetat selvittää, mitä oikein on meneillään”, Klapow neuvoi.

Mustasukkaisuus voi olla triggeröivä sana joillekin, minkä vuoksi Klapow suosittelee olemaan käyttämättä sitä ja sen sijaan kysymään kumppanilta, onko hänellä huolia liittyen sinun muihin ihmissuhteisiin. Anna hänen kuvailla tunteitaan tilanteesta ja suhteenne nykytilasta.

”Saa hänet puhumaan tavalla, joka tuntuu turvalliselta hänelle itselle”, Klapow vinkkasi.

Muuta kokemus opettavaiseksi

HelloGigglesin mukaan kun olette keskustelleet tilanteessa kumppanisi kanssa ja oppineet, miten jättää mustasukkaisuus taakse, voi tilannetta käyttää laajempana oppimiskokemuksena.

”Toisinaan ohimenevä mustasukkaisuus on normaali osa elämää. On tärkeä käsitellä mustasukkaisuus, kun sitä ilmenee, koska tunteesta löytyy viesti”, Manly totesi.

”Mustasukkaisuus ei välttämättä ole hyvä tai huono; tärkeintä on se, miten mustasukkaisuutta käyttää oppiakseen itsestään ja ihmissuhteistaan”, hän päätti.

Kerroimme aiemmin tavoista, joiden avulla voit varmistaa, ettei mustasukkaisuus pääse tuhoamaan suhdettasi. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: HelloGiggles