Jos mietit, miten laihtua yhdessä viikossa, tästä terveellisestä ruokavaliosuunnitelmasta saattaa olla sinulle hyötyä.

Voiko yhdessä viikossa oikeasti laihtua?

Saattaa kuulosta siltä, että halutakseen viikossa tuloksia, on todennäköisesti syötävä hyvin vähän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä on mahdollisuus luoda ruokavalio joka pitää kylläisenä ja tukee painonhallintaa.

Se kuinka paljon pystyt painoa tiputtamaan, riippuu toki yksilöllisistä asioista. Ruokavaliosuunnitelmaa kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä se voi antaa sinulle hyvän alun kohti omaa tavoitetta. Ruokavalion voi suunnitella itselleen sopivaksi. On myös hyvä muistaa, että kokeiltaessa uutta ruokavaliota, on hyvä myös tarkkailla sen muita vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, jos se aiheuttaa enemmän hallaa kuin on avuksi, kannattaa ruokavaliota muokata ja suunnitella itselleen sopivammaksi.

Ruokavalio, joka auttaa sinua pudottamaan painoa viikossa

Aamiainen

Kaurapitoiset ruoka-aineet, hedelmät ja vähärasvainen jogurtti toimivat kaikki hyvin aamupalalla. Voit laittaa ne kaikki yhdelle lautaselle tai sekoittaa niistä smoothien. Kananmuna ja kasvikset ovat myös erinomainen tapa aloittaa päivä. Voit kokeilla vaikka omelettia, missä on lempikasviksiasi. Muista, että aamiainen on päivän tärkein ateria, joten älä jätä sitä välistä!

Aamupäivän välipala

Jos työsi on kuluttavaa ja tarvitset energiaa aamupalan ja lounaan välissä, voit nauttia vaikka hedelmää. Jos kulutus on pientä, et välttämättä tarvitse välipalaa aterioiden välissä aamupäivällä.

Lounas

Suuri salaatti kasviksista ja vihanneksista mistä pidät, toimii varmasti. Lisää pieni osa proteiinia – esimerkiksi tonnikalaa tai kanaa kämmenen kokoinen pala, eli noin 100 g. Lisää ateriaan hieman pehmeää rasvaa, kuten ruokalusikallinen oliiviöljyä. Vältä huonoa rasvaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten juustoa. Keitot ovat myös hyvä valinta, varsinkin kylmällä säällä.

Iltapäivän välipala

Iltapäivän välipalalle sopivat myös hedelmät. Välipala kannattaakin suhteuttaa kulutukseen, jos tiedossa on aktiivinen loppupäivä tai se sisältää esimerkiksi liikuntaa, välipala voi olla tällöin runsaampi. Jos kulutus on pientä, usein välipalaksi riittää yksi hedelmä, kuten vaikka omena ja kylkiäisiksi pieni kourallinen hyviä rasvoja sisältäviä pähkinöitä tai manteleita.

Päivällinen

Megasuuri salaatti, jossa on paljon runsauden tuntua tekeviä ainesosia, kuten punajuurta tai avokadoa, on hyvä vaihtoehto. Lisää tällä kertaa hieman suurempi määrä proteiinipitoista ainesosaa. Proteiinin lähteeksi tonnikalan ja kanan vaihtoehdoksi sopii hyvin myös esimerkiksi lohi tai kalkkuna. Tärkeää on, että proteiinin lähde sisältää mahdollisemman vähän kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa. Voit joskus myös halutessa nauttia salaatin sijaan hitaasti vapautuvia hiilihydraatin lähteitä, kuten täysjyväriisiä tai -pastaa ja keitettyjä kasviksia.

Suunnitelma lisää painonhallinnan onnistumista

Kun suunnittelet hyvin päivän ruokailun, on sattumusten riski pienempi. Voit myös valmistaa aterioita etukäteen, jotta yltynyt nälkä ei lisää ylenpalttista napostelua aterioiden välillä.

Usein painonpudotusta hankaloittaa epäsäännöllinen ruokarytmi. Kun luot suunnitelman avulla säännöllisen ruokarytmin, on onnistuminenkin paljon todennäköisempää.

Mitä voi juoda?

Arvaatkin varmasti, että vesi on paras ruoka- ja janojuoma, ja sitä suositellaankin juotavan runsaasti. Lisäksi voit juoda kahvia ja teetä. Muista juoda kahvi ja tee ilman sokeria.

Mitä ei voi syödä tai juoda?

Tiedätkin, että on hyvä pysyä kaukana puhdistetusta hiilihydraateista, kuten vaaleasta leivästä ja makeista sekä suolaisista leivonnaisista. Lisäksi kaikenlaiset muut sokeripitoiset ruoka-aineet kannattaa unohtaa, jos haluaa saada aikaan tuloksia.

Sokerin tapaan alkoholi sisältää paljon ns. tyhjää energiaa, eli ne kasvattavat rasvavarastoa, tuomatta kehoon hyviä ravintoaineita.

Entä jos on kasvissyöjä?

Ei ongelmaa! Voit silti saada tämän ruokavalion toimimaan sinulle. Valitse lihatuotteiden sijaan kasvipitoisia, vähärasvaisia proteiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten tofua, papuja tai linssejä. Nyhtökaura toimii myös hyvin!

Kuinka liikkua?

Vaikka ravitsemus on painonpudotuksen tärkein osatekijä, valitsemallasi harjoittelumuodolla voi olla valtava vaikutus painonpudotuksen nopeuteen. Tuloksen maksimoimiseksi kannattaa kokeilla korkean intensiteetin intervalliharjoittelua, kuten HIIT treeniä.

Jaa nämä hyvät painonpudotusvinkit myös kavereille!

Lähde: Woman And Home