Koirat ovat paljon muutakin kuin vain halailtavia seuralaisia, sillä monet tutkimukset ovat osoittaneet koiran omistamisen tuovan mukanaan monenlaisia terveyshyötyjä.

Koirien kanssa touhuaminen alentaa stressiä sekä lapsilla että aikuisilla, alentaa astman riskiä lapsilla, ja lisäksi koiran omistaminen on yhdistetty alhaisempaan verenpaineeseen. Lisäksi tutkijat ovat havainneet, että koiranomistajat ovat aktiivisempia kuin ne, joilla ei ole koiraa.

Erään tutkimuksen mukaan koiranomistajat kävelevät päivässä keskimäärin 2 760 askelta enemmän kuin ne, joilla ei ole koiraa. Kokonaisuudessaan tuo määrä tarkoittaa noin 23 lisäminuuttia kohtuullisen tehokasta kuntoilua päivässä.

Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että koirien omistajat ovat paljon aktiivisempia kuin muut myös talvisin. Tutkimuksessa tarkasteltiin 3 123 osallistujaa, jotka olivat 49-92-vuotiaita.

Lähes 20 prosentilla osallistujista oli koira, ja he kaikki pitivät askelmittaria mukanaan viikon ajan liikkeidensä seuraamiseksi. Tutkijat havaitsivat, että ne osallistujat, joilla ei ollut koiraa, liikkuivat keskimäärin noin 30 minuuttia vähemmän päivittäin kuin ne, jotka ulkoiluttivat koiriaan.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat vähemmän aktiivisia lyhyinä, kylminä ja sateisina päivinä, mutta tutkijoiden mukaan koiranomistajat olivat muita aktiivisempia niinäkin päivinä, jolloin sää oli huono. Koiranomistajat liikkuivat sateisimpinakin päivinä keskimäärin 12 minuuttia enemmän kuin ilman koiraa elävät kuivimpina päivinä.

Kaiken kaikkiaan kuivimpina päivinä koiranomistajat olivat istuallaan keskimäärin 632 minuuttia, kun taas ne, joilla koiraa ei ollut, viettivät istuallaan 661 minuuttia. Tutkijoiden mukaan tulokset voivat auttaa motivoimaan ikääntyviä ihmisiä liikkumaan.

Lähde: Time