Erilaisilla keikoilla ja konserteissa käyminen voi tehdä elämästä onnellisempaa.

Kun on viettänyt illan jonkin bändin keikalla tai vaikkapa isommassa musiikkitapahtumassa, on olo sen jälkeen usein onnellinen – esimerkiksi lempibändin keikan jälkeen voi tuntua jopa siltä kuin leijailisi pilvissä.

Mic.com:n mukaan tutkimus on paljastanut, että keikoilla käyminen ei tarjoa onnellisuuden tunteita pelkästään yhdeksi illaksi. Psychology of Music -journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että keikat ja konsertit voivat merkittävästi parantaa ihmisen onnellisuutta.

Australiassa sijaitsevan Deakinin yliopiston tutkijat tekivät kyselyn tuhannelle yli 18-vuotiaalle, joista osa säännöllisesti kävi keikoilla ja osa ei. Mic:n mukaan tutkijat saivat selville, että säännöllisesti musiikkitapahtumissa käyneet raportoivat merkittävästi paremmista hyvinvoinnin tunteista kuin he, jotka päättivät pysyä kotona.

Tutkimuksen mukaan vaikutus onnellisuuteen ja hyvinvointiin kuitenkin riippuu siitä, meneekö keikalle yksin vai ryhmässä; he, jotka lauloivat ja tanssivat yksin, eivät osoittaneet merkittävästi parempaa henkilökohtaista hyvinvointia.

Myös sillä on vaikutusta, miten musiikkitapahtumissa käyttäytyy. Keikoilla tanssineilla onnellisuus oli tutkimuksessa käytetyillä mittareilla vielä korkeampi kuin heillä, jotka olivat passiivisempia musiikkitapahtumissa.

On kuitenkin syytä huomata, että kyse on korrelaatiotutkimuksesta ja Mic:n mukaan ihmiset, jotka käyvät enemmän keikoilla ja konserteissa, ovat yleensä ylemmistä sosioekonomisista luokista ja saattavat tuntea olonsa onnellisemmaksi ja turvatummaksi muista syistä.

Tästä huolimatta tulokset tukevat vahvasti sitä, että aktiivinen ja kollektiivinen osallistuminen musiikin parissa on suotavampaa passiiviseen kuunteluun verrattuna – kotona LP- tai CD-levyjen kuuntelu ei riitä.

Seuraavan kerran siis kun olet jonkin bändin keikalla, tanssi kuin kukaan ei näkisi sinun puuhiasi; se voi olla salaisuus onnellisuuteen.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Mic.com