Korona ja muut pöpöt voivat päätyä elimistöösi päivittäin käsittelemäsi pöpölingon kautta.

Nykyaikana puhelin kulkee ihmisten mukana kaikkialla ja se on kädessä jopa vessassa käydessä, vaikkei ehkä kannattaisi. Tämän myötä puhelimen mukana kulkee myös pöpöjä, ja Terveystalon mukaan niin korona, norovirus, influenssa kuin muut mikrobit kulkeutuvat elimistöön ketterästi puhelimen välityksellä.

Korona-aika on opettanut jokaiselle, mikä merkitys käsihygienialla on sairauksien torjunnassa, mutta silti mukana kulkee puhelin, joka tutkimustenkin mukaan voi olla likaisempi kuin vessanpönttö. Ruokakaupan ovella käytetään tunnollisesti käsidesiä, mutta sen jälkeen vuorotellen kosketellaan hyllyillä olevia tuotteita ja tutkitaan ostoslistaa kännykästä – mikrobit leviävät käsistä luuriin ja luurista kasvoihin.

“Puhelimen likaisuutta harvoin tulee ajatelleeksi. Muitakin pöpöpesiä tulee mieleen, kuten ostoskärryn kahva, auton ratti tai hissin painikkeet. Kännykkä on kuitenkin jatkuvasti kosketuksessa kasvoihin, siihen hengitetään ja yskähdellään”, terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita Terveystalosta kertoo.

“Vaikka puhelin onkin henkilökohtainen laite, se annetaan helposti toisen ihmisen käteen esimerkiksi näyttääksemme kuvia tai videoita. Lisäksi puhelimessa on koloja ja rakosia, joihin bakteerit ja mikrobit jäävät hautomaan, hän kuvailee.

Säännöllinen puhdistus auttaa

Terveystalon mukaan mikrobit säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut päiviäkin. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan koronavirus sen sijaan voi säilyä älypuhelimen näytöllä paljon pidempään – jopa neljä viikkoa.

Puhelin olisikin hyvä puhdistaa säännöllisesti. Useimmat puhelimet voi pyyhkiä nihkeällä liinalla tai vaikkapa silmälasien puhdistukseen tarkoitetuilla pyyhkeillä ja pumpulipuikot ovat käteviä pienten kolosten putsaajia.

Terveystalo muistuttaa, että käsidesi tai kodin siivoukseen tarkoitetut vahvat kemikaalit eivät kuulu puhelimen puhdistukseen ja puhelimen kastumista tulee myös välttää. Ennen kuin ryhdyt toimeen, tarkista mitä matkapuhelimesi valmistaja ohjeistaa puhdistuksesta.

“Puhelimen voi puhdistaa vaikka päivittäin. Väliaikainen ruudunsuoja on myös näppärä, sillä sen lisäksi, että se suojaa näyttöä, sen voi vaihtaa tai puhdistaa usein”, Aroviita vinkkaa.

Muista käsienpesu

Tärkein ohje mikrobitaistelussa on säännöllinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla, sillä huolellisen käsihygienian on todettu vähentävän virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämistä. Näin myös puhelimen mikrobikuorma kevenee.

Julkisilla paikoilla liikkuessa kannattaa ottaa hiha tai esimerkiksi kotiavain avuksi painaessasi hissinappeja tai avatessasi ovia.

“Käsienpesun tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä käsiä steriileiksi. Monet mikrobit ovat hyödyllisiä ja niitä tarvitaan elimistön mikrobitasapainon ja terveyden ylläpitämiseen. Ei ole siis tarkoituksenmukaista pyrkiä mikrobien tuhoamiseen, sillä tuhoamalla hyvät mikrobit annamme lisää elintilaa vaarallisille”, Aroviita sanoo.

Terveystalo on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on herättää huomioimaan omaa terveyttä uusista, yllättävistäkin kulmista. Valituissa ostoskeskuksissa Helsingissä ja Turussa voi puhdistaa älypuhelimensa UV-valolla – voit lukea lisää kampanjasta täällä.