Asiantuntijat ovat avanneet mahdollisia syitä sille, miksi jotkut laittavat joulukoristeet esille varhain.

Jouluvalot ovat alkaneet ilmestyä yhä useampien ihmisten ikkunoihin ja joissakin kodeissa on laitettu esille muitakin joulukoristeita jopa jo marraskuun puolella, mitä toiset paheksuvat. Varhain koristeet esille laittavat ihmiset ovat kuitenkin onnellisempia kuin nämä paheksujat, kertoo UNILAD.

Taustalla voi olla se, että joulukoristeiden laittaminen esille varhain tuo mieleen onnellisia muistoja lapsuudesta.

”Vaikka voi olla olemassa joukko oireellisia syitä sille, miksi joku haluaisi pakkomielteisesti laittaa koristeet esille varhain, on yleisimmin syynä nostalgia joko taian elämiseksi uudelleen tai kompensoidakseen mennyttä laiminlyöntiä”, psykoanalyytikko, MindFixersin perustaja ja The McKeown Clinicin omistaja Steve McKeown kertoi UNILAD:lle.

”Täynnä stressiä ja ahdistusta olevassa maailmassa ihmiset tykkäävät yhdistää mielensä asioihin, jotka tekevät heidät onnelliseksi, ja joulukoristeet herättävät noita vahvoja tunteita lapsuudesta”, hän jatkoi.

”Koristeet ovat yksinkertaisesti ankkuri tai tie näihin vanhoihin, lapsuuden taianomaisiin innostuksen tunteisiin. Laittamalla joulukoristeet esille varhain voi pitkittää innostusta”, McKeown totesi.

Joulu herättää nostalgian tunteita

Psykoterapeutti Amy Morin myötäili UNILAD:n haastattelussa McKeownia ja sanoi joulun ajan herättävän nostalgian tunteita, mikä auttaa ihmisiä olemaan yhteydessä omaan menneisyyteensä ja auttaa ihmisiä ymmärtämään identiteettinsä.

”Monille joulukoristeiden laittaminen esiin varhain on tapa olla uudelleen yhteydessä lapsuuteensa”, Morin sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että se voi olla myös katkeransuloinen tunne.

”Ehkä joulun aika muistuttaa ajasta, kun läheinen oli vielä elossa. Tai ehkä joulukuusen katsominen muistuttaa siitä, minkälaista elämä oli vielä silloin, kun uskoi joulupukkiin”, Morin pohti.

”Läheisen menettäneille joulun aika voi toimia muistutuksena onnellisista ajoista, joita menehtyneen kanssa vietti menneisyydessä. Kodin koristeleminen varhain voi auttaa heitä tuntemaan olevansa enemmän kytköksissä tähän henkilöön”, psykoterapeutti lisäsi.

UNILAD:n mukaan joulukoristeiden laittaminen esille varhain voi olla myös eräänlainen tapa lähentyä omien naapureiden kanssa sekä yritys vaikuttaa ystävälliseltä. Journal of Environmental Psychologyssa julkaistu tutkimus paljasti, että kotinsa koristelleet olivat tutkimukseen osallistujien mielestä ystävällisempiä kuin he, jotka eivät ollee laittaneet koristeita.

Laitatko sinä joulukoristeet esille varhain? Merkitsevätkö joulukoristeet sinulle jotain erityistä tai tuovatko ne mieleen muistoja?

Lähde: UNILAD