Ensimmäiset COVID-19-rokotukset aloitetaan pian täällä Suomessa, kuten on jo tehty monissa muissa maissa.

Kaikki eivät ole tietoisia siitä, pitääkö rokotusta ottaa, jos koronan on jo sairastanut. Vastaus tähän on selvitetty Health -sivustolla. Sivuston saamien tietojen mukaan rokotteen voi ottaa, vaikka koronan olisi jo sairastanut.

Jos esimerkiksi sairastaa koronan lievänä versiona, ei immuunijärjestelmä ole ehkä muodostanut tarpeeksi vasta-aineita. Sitä ei ole vielä edes saatu kunnolla tutkittua, että kuinka kauan tartunnan saaneiden immuniteetti kestää.

Se on jo huomattu, että neutraloivien vasta-aineiden merkittävä väheneminen havaitaan jo muutaman ensimmäisen kuukauden aikana COVID-19-infektiosta toipumisen jälkeen. Sen mukaan jokaisella olisi syytä ottaa rokote, huolimatta siitä onko koronaa sairastanut tai miten vaikean version siitä sai.

Rokotetta ei suositella otettavasti ennen kuin koronan oireet ovat ohi. Tutkimusten mukaan taudin jälkeen ainakin seuraavien 90 päivän aikana on erittäin epätodennäköistä, että se tarttuisi uudelleen. Siksi rokotteen saamista voi lykätä ainakin sen ajan.

Lähde: Health