Vanhetessamme, sydämemme terveyden seuraaminen on yhä tärkeämpää.

Sydänsairauksia voi ilmaantua missä iässä tahansa, mutta niiden riski kasvaa ikääntyessä. Ilman lääketieteellisiä kokeita, voi olla vaikea tietää ”missä mennään”, mutta on olemassa kuitenkin yksi varsin yksinkertaisesti toteutettava testi kertomaan, mikä on sydämesi terveyden laita. Euroopan kardiologiseuran uuden tutkimuksen mukaan, voit käyttää portaita sydämesi terveyden testaamiseen.

Jokaisen, jolla on terve sydän, pitäisi pystyä kiipeämään 6o porrasaskelmaa 45 sekunnissa. Uusi tutkimus, joka julkaistiin joulukuussa 2020 EACVI – Best of Imaging 2020 -tapahtumassa, joka on Euroopan kardiologisen seuran (ESC) tieteellinen kongressi, osoittaa, että kaikki mitä tarvitset sydämesi terveyden testaamiseen, on sekuntikello ja portaat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 165 sydänoireista kärsivää potilasta, joille määrättiin kuntotesti todetun ja epäillyn sepelvaltimotaudin vuoksi. Raskaan harjoittelun jälkeen koehenkilöt lepäsivät 15 – 20 minuuttia ja sitten heitä pyydettiin nousemaan nopeasti 60 porrasaskelmaa pitämättä taukoa, mutta myös ilman juoksua. Heidän aikansa kirjattiin ja heidän liikuntakapasiteettinsa mitattiin metabolisena ekvivalenttina (MET), mikä määrittää lepotilassa kulutetun hapen määrää.

Tutkijat havaitsivat, että potilaat, jotka nousivat portaat alle 40-45 sekunnissa, saavuttivat yli 9-10 MET:iä, mikä on sidoksissa alempaan kuolleisuuteen. Jos kapuaminen kestää kauemmin kuin 90 sekuntia, on syytä keskustella lääkärin kanssa. Tämä johtuu siitä, että tutkimuksessa potilaat, joilla kului 90 sekuntia tai kauemmin portaita, saavuttivat alle 8 MET:iä, mikä tarkoittaa kuolemanriskin lisääntymistä.

Tee testi itse ja jaa juttu myös kavereille, jotta hekin voivat tarkastaa sydämen kunnon!

Lue myös, miten liiallinen istuminen voi vahingoittaa sydäntäsi.

Lähde: Best Life