Tutkimuksen mukaan huolimatta painoindeksistä, isompi vyötärönympärys on kytköksissä korkeampaan kuolemanriskiin.

Tutkijat perehtyivät 650 000 osallistujan tietoihin, jotka oli kerätty 11 aiemman tutkimuksen aikana ja vertasivat heidän vyötärönympärystään kaikkiin kuolinsyiden riskeihin. Mayo Clinicin julkaisemasta tutkimuksista kävi ilmi, että isompi vyötärönympärys on vahvasti kytköksissä korkeampaan kuolemanriskiin.

Esimerkiksi naiset, joilla vyötärönympärys oli vähintään 95,25 senttiä, oli 80 prosenttia isompi todennäköisyys menehtyä tutkimuksen seuratan-ajan aikana kuin naisilla, joiden vyötärönympärys oli alle 69,85 senttiä. Sen lisäksi jokainen kahden tuuman, 5,08 sentin, kasvu vyötärönympäryksessä korreloi yhdeksän prosentin nousua kuolemanriskissä naisten kohdalla.

On helppoa ajatella, että isomman vyötärönympäryksen omaavilla naisilla on myös isompi painoindeksi. Nämä kaksi asiaa korreloivat myös, mutta yhteys vyötärönympäryksen ja kuolinsyiden välillä piti, vaikka tutkijat kontrolloivat painoindeksiä. Painoindeksin tietäminen antoi kuitenkin tutkijoille selvemmän kuvan kuolemanriskistä naisilla, joiden painoindeksi nousi 50 asti.

Vyötärönympäryksen mitta on tärkeä ja sitä kannattaakin pitää silmällä, koska se voi vihjata vyötärölihavuudesta. Tutkijat ovatkin sanoneet, että korkeammat vatsan rasvan tasot ovat etenkin kytköksissä erilaisiin sairauksiin.

Lähde: Women’s Health