Inkivääritee lievittää kuukautiskipuja ja 7 muuta inkiväärin terveyshyötyä

Inkiväärillä on tutkitusti monenlaisia terveyshyötyjä.

Mausteeksi lähinnä käytettyä inkivääriä on viljelty muinaisista ajoista lähtien. Vuosien saatossa sillä on todettu olevan erilaisia terveyshyötyjä, kuten apu sekaisin olevan vatsan rauhoittamiseen ja laihduttamiseen.

Good Housekeeping listasi inkiväärin terveyshyötyjä ja suomensimme ne alle.

1. Se voi laskea riskiä sairastua diabetekseen

Tutkijat ovat yhdistäneet joitakin inkiväärin aktiivisia ainesosia parannuksiin insuniilissa ja aineenvaihdunnassa. Et kuitenkaan tee palveluksia itsellesi, jos sinulla diabetesriski ja lisäät ruokavalioosi sokerisia inkiväärikeksejä. Sen sijaan kannattaa pitää saatavilla sekä tuoretta että kuivattua inkivääriä smoothieiden maustamiseksi ja mausteeksi kasvisruokiin ja keittoihin. Vaikka jotkin inkiväärin kemikaaliset yhdisteet saattavat laskea ajan mittaan, kuivatusprosessi korostaa hyödyllisiä yhdisteitä.

2. Se on luonnollinen apu kuukautiskipuihin

Inkiväärin kivunlievitykseen liittyvien ominaisuuksien tutkimuksissa on todettu, että se auttaa eniten kuukautiskipuihin. Good Housekeepingin mukaan inkivääriteen juominen voi auttaa myös pahoinvointiin, kun ”se aika kuusta” koittaa. Jos kuitenkin tavallisesti otat parasetamolia tai ibuprofeenia, ei inkivääri auta yhtä hyvin. Varmista myös lääkäriltäsi ennen kuin kokeilet mitään inkiväärilisää uutteen tai pillerin muodossa, sillä se voi vaikuttaa muihin lääkityksiin, joita sinulla on.

3. Se on anti-inflammatorinen, tulehdusta ehkäisevä tai lievittävä

Inkiväärissä on antioksidantin kaltaisia yhdisteitä, phytonutrients, jotka voivat vähentää soluvaurioita. Inkivääri voi myös estää inflammaatiota vähentäen esimerkiksi soluviestintää. Tämä mielessä pitäen inkiväärin lisääminen muihin terveellisiin, paljon ravintoaineita sisältäviin aterioihin, on avainasemassa näiden ominaisuuksien vapauttamiseksi.

4. Se voi rauhoittaa sekaisin olevaa vatsaa

Good Housekeepingin mukaan tämä ei ole uusi ajatus, vaan tutkimuksissa on yhdistetty lukuisia ruoansulatushyötyjä inkivääriin. Se toimii etenkin ruoansulatuskanavassa osissa, jotka vastaavat pahoinvoinnin tunteista, sekaisin olevasta vatsasta ja oksentamisesta. Se voi myös auttaa siirtämään ruokaa vatsasta ohutsuoleen. Inkivääri ei kuitenkaan voi estää ruokamyrkytystä tai haitallisen aineen nauttimisen vaikutuksia, joten ota yhteys lääkäriin, jos jokin tarvitsee pikaista lääkärin apua.

5. Se voi auttaa raskauspahoinvointiin

Inkivääri voi vähentää raskauspahoinvoinnin oireita. Tutkimus tukee inkiväärin turvallisuutta ja tehokkuutta raskauden aikana ja oireissa havaittiin jonkin verran parannusta verrattuna lumelääkkeeseen. Inkivääriä voi käyttää mausteena, mutta inkiväärivalmisteita ja -teetä sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä ei suositella käytettävksi raskauden aikana, kertoo HUS sivuillaan.

6. Se voi auttaa ehkäisemään sydänsairauksia

Inkiväärin anti-inflammatoriset yhdisteet voivat vähentää kroonisen sairauden riskiä. Vuonna 2016 tehty tutkimuskatsaus jopa yhdisti säännöllisen inkiväärin saamisen alhaisempaan kolesteroliin sekä verensokeriin verrattuna lumelääkkeeseen. Mutta kuten diabeteksen kohdalla, inkivääri ei voi korjata muuten pielessä olevaa ruokavaliota, jossa on paljon tyydyttynyttä rasvaa sekä lisättyä sokeria. Joudut silti syömään enemmän vihanneksia, täysjyvää, vähärasvaisia proteiineja, kalaa, palkokasveja ja papuja vähentääksesi riskiä.

7. Se voi laskea riskiä sairastua syöpään

Inkiväärin soluja suojaavat ominaisuudet voivat alentaa joidenkin syöpien pitkäaikasriskiä. Se johtuu siitä, että inkivääri ja muut mausteet voivat vähentää solujen toimintaa, joka aiheuttaa DNA-muutoksia, solukuolemaa ja syöpäsolujen nopeaa lisääntymistä. Se voi myös auttaa herkistämään kasvaimia hoitotavoille, kuten kemoterapialle ja sädehoidolle. Inkivääri ei ole parannuskeino kaikkiin sairauksiin, voi sitä säännöllisesti käyttämällä muiden mausteiden ja kasvipohjaisen ruokavalion kanssa olla hyötyä terveydelle yleisestikin.

8. Se voi auttaa laihtumaan

Good Housekeepingin mukaan jotkin pienet tutkimukset ovat yhdistäneet inkiväärin nauttimisen – yhdistettynä muihin kasviuutteisiin – joihinkin hyötyihin laihduttamisessa. On myös lupaavia eläintutkimuksia, joissa inkivääri on yhdistetty painonhallintaan. Mutta inkivääri ei kuitenkaan ole mikään taianomainen laihdutuslääke. Muut terveellisen, tasapainoisen ruokavalion osatekijät viakuttavat yhtä paljon, kun on kyse laihduttamisesta ja painon pitämisestä pois.

Tärkein asia on se, että inkivääri on herkullinen tapa tuoda makua mihin tahansa anti-inflammatoriseen ruokavalioon. Sen lisäksi sen käyttäminen lisätyn suolan, sokerin tai tyydyttyneen rasvan sijaan voi auttaa karistamaan ei-toivottuja kiloja. Käytä inkivääriä maustamaan runsaasti kasviksia sisältäviä ruokia ja välipaloja – ei vain sen terveyshyötyjen takia.

Lähde: Good Housekeeping


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.