HUS: Koronan deltamuunnos näkyy raskaan olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä

Raskaana olevien koronavirustartunnat ovat saaneet HUSin huolestumaan.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen yleistyttyä raskaana olevan riski saada tartunta on merkittävästi kasvanut. Herkemmin tarttuva deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville vaikeamman taudin kuin aiemmat muunnokset.
Muuttunut tilanne näkyy HUSissa raskaana olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä. Linjajohtaja Aydin Tekay HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä kertoo, että raskaus ja koronavirusinfektio on monin tavoin huono yhdistelmä.
”Raskaus itsestään lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Iso kohtu vähentää keuhkojen tilavuutta ja koronavirusinfektion aikana raskaana olevan hapetus voi huonontua nopeasti”, hän sanoo.
”Lisäksi raskaana olevilla on kohonnut verisuonitukosriski ja koronavirusinfektio lisää sitä entisestään”, Tekay lisää.
Vastasyntyneitä joutunut teholle äidin tartunnan vuoksi
HUSin mukaan brittitutkijat ovat verranneet sairaalahoitoon joutuneiden raskaana olleiden taudin vakavuutta ja synnytystä eri ajankohtina ja eri virustyyppien ollessa valtaviruksina. Vertailusta ilmenee, että aiempiin virustyyppeihin verrattuna deltavirus aiheuttaa enemmän ennenaikaisia synnytyksiä, koronavirustartunnan vuoksi käynnistettyjä synnytyksiä ja keisarinleikkauksia.
Lisäksi deltamuunnos lisää raskaana olevan keuhkokuumeita, hengitystuen ja tehohoidon tarvetta sekä vastasyntyneen riskiä joutua tehohoitoon. HUSin vastasyntyneiden teho-osasto Saarella on ollut koronavirusepidemian aikana äidin koronavirustartunnan vuoksi hoidossa noin 30 täysiaikaista ja ennenaikaisesti syntynyttä vauvaa, joista ennenaikaisia lapsia oli 20; yksikään vastasyntynyt ei ole sairastunut koronaan.
”Vaikka koronatartunta vastasyntyneellä on harvinainen, ennenaikaisuus lisää haasteita ja tehohoidon tarvetta. Keskosuus lisää hengityksen tukihoidon tarvetta ja mitä ennenaikaisemmasta lapsesta on kyse, sitä suurempi riski on”, osastonylilääkäri Marjo Metsäranta kertoo.
”Lähes kaikki pikkukeskoset tarvitsevat hengityksen tukihoitoa ja suuri osa myös hengityskonehoitoa. Lisäksi keskoset tarvitsevat usein suonensisäistä ravitsemusta ja myös antibioottihoitoa infektioherkkyytensä vuoksi”, hän jatkaa.
Teholle joutuneet odottajat lähes kaikki rokottamattomia
Herkemmin tarttuvalta deltamuunnokselta on vaikea suojautua muutoin kuin ottamalla rokote. Suomessa niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuin HUS suosittelevat koronarovirusrokotetta kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta, ja rokotetta suositellaan myös imettäville ja raskaana olevan lähipiirille.
HUSin mukaan maailmanlaajuisen valtavan käyttökokemuksen, eläinkokeiden ja tähän asti kertyneen tutkimustiedon perusteella voidaan sanoa, että koronavirusrokote on turvallinen sekä raskaana olevalle että sikiölle. Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista taudin vaikealta muodolta, sairaala- tai tehohoitoon joutumiselta sekä todennäköisesti myös ennenaikaisen synnytyksen riskiltä.
”Suomen kaikista synnytyksistä kolmasosa hoidetaan HUSin sairaaloissa. Meille on kertynyt paljon kokemusta vaikean taudin aiheuttamista ongelmista. Sen sijaan tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle”, Tekay sanoo.
Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Jos vaikea tautimuoto johtaa raskaana olevan tehohoitoon, joudutaan käytännössä aina tekemään keisarinleikkaus.
Esimerkiksi syyskuun lopulla HUSin sairaaloissa vaikean koronavirusinfektion vuoksi ennenaikaisesti keisarileikkaukseen tai tehohoitoon joutuneet raskaana olevat lähes kaikki olleet rokottamattomia. Lisätietoa raskaana olevien ja imettävien koronarokotuksista löydät THL:n sivuilta täällä ja HUSin suosituksen löydät täältä.
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja Suomen koronatilanteesta löydät THL:n sivuilta täällä.
- Tätä ruokaa gastroenterologit eivät syö koskaan itse – moni luulee terveelliseksi syötäväksi
- Varmista ettei puolisosi käytä emojeita näillä 5 tavalla – Käyttääkö hän paljon peukku ylös-emojia?
- Jos et ole onnellinen suhteessasi, kysy itseltäsi tämä kysymys
- Älä koskaan pese hampaitasi suihkuissa – voit vaarantaa itsesi ja se voi tulla myös kalliiksi
- Juotko teesi väärin? Jos juot teetä tällä tavalla, voi se olla terveydellesi vaarallista
- Laita sitruuna astianpesukoneeseen pesun ajaksi – tämä mieletön vaikutus sillä on
- Katosivatko skumpasta kuplat? Heitä tämä yllättävä asia lasiin, ja juomasi kuplii taas
- Tuntuuko äitiys rankalta? Näiden 7 neuvon avulla vältät burnoutin
- Onko sinulla lapsia? Lopeta näiden 5 asian häpeäminen!
- 10 salaista ajatusta, joita tuoreilla äideillä on synnytyksen jälkeen – mutta joita kukaan ei halua sanoa ääneen
- Juo joka aamu lasillinen sitruunavettä – Nämä 10 muutosta tapahtuvat kehossasi
- Näitä 7 asiaa ei koskaan tehdä onnellisissa parisuhteissa
- Jos haluat pitää miehesi, älä koskaan sano hänelle näitä kuutta asiaa – ”Iskämahasi on ihana! …”
- Laita sitruuna astianpesukoneeseen pesun ajaksi – tämä mieletön vaikutus sillä on
- Mies! Näistä 7 merkistä tiedät, että sinulla on maailman paras vaimo
- Nämä 10 merkkiä kertovat, että hän on sinulle se oikea
- Tee näin ja mies kaipaa aina lähellesi – 7 täydellisesti toimivaa tekoa
- Lisää tätä jäistä ruokaa vesilasilliseen – Tätä juomalla saat litteämmän vatsan
- Mies kertoo: Nämä ovat 7 yleisintä syytä, miksi mies pettää naista
- Näistä syistä naiset kyllästyvät miehiinsä – jos miehesi on tylsimys, se voi olla sinun syysi