HUS: Koronan deltamuunnos näkyy raskaan olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä

Raskaana olevien koronavirustartunnat ovat saaneet HUSin huolestumaan.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen yleistyttyä raskaana olevan riski saada tartunta on merkittävästi kasvanut. Herkemmin tarttuva deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville vaikeamman taudin kuin aiemmat muunnokset.
Muuttunut tilanne näkyy HUSissa raskaana olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä. Linjajohtaja Aydin Tekay HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä kertoo, että raskaus ja koronavirusinfektio on monin tavoin huono yhdistelmä.
”Raskaus itsestään lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Iso kohtu vähentää keuhkojen tilavuutta ja koronavirusinfektion aikana raskaana olevan hapetus voi huonontua nopeasti”, hän sanoo.
”Lisäksi raskaana olevilla on kohonnut verisuonitukosriski ja koronavirusinfektio lisää sitä entisestään”, Tekay lisää.
Vastasyntyneitä joutunut teholle äidin tartunnan vuoksi
HUSin mukaan brittitutkijat ovat verranneet sairaalahoitoon joutuneiden raskaana olleiden taudin vakavuutta ja synnytystä eri ajankohtina ja eri virustyyppien ollessa valtaviruksina. Vertailusta ilmenee, että aiempiin virustyyppeihin verrattuna deltavirus aiheuttaa enemmän ennenaikaisia synnytyksiä, koronavirustartunnan vuoksi käynnistettyjä synnytyksiä ja keisarinleikkauksia.
Lisäksi deltamuunnos lisää raskaana olevan keuhkokuumeita, hengitystuen ja tehohoidon tarvetta sekä vastasyntyneen riskiä joutua tehohoitoon. HUSin vastasyntyneiden teho-osasto Saarella on ollut koronavirusepidemian aikana äidin koronavirustartunnan vuoksi hoidossa noin 30 täysiaikaista ja ennenaikaisesti syntynyttä vauvaa, joista ennenaikaisia lapsia oli 20; yksikään vastasyntynyt ei ole sairastunut koronaan.
”Vaikka koronatartunta vastasyntyneellä on harvinainen, ennenaikaisuus lisää haasteita ja tehohoidon tarvetta. Keskosuus lisää hengityksen tukihoidon tarvetta ja mitä ennenaikaisemmasta lapsesta on kyse, sitä suurempi riski on”, osastonylilääkäri Marjo Metsäranta kertoo.
”Lähes kaikki pikkukeskoset tarvitsevat hengityksen tukihoitoa ja suuri osa myös hengityskonehoitoa. Lisäksi keskoset tarvitsevat usein suonensisäistä ravitsemusta ja myös antibioottihoitoa infektioherkkyytensä vuoksi”, hän jatkaa.
Teholle joutuneet odottajat lähes kaikki rokottamattomia
Herkemmin tarttuvalta deltamuunnokselta on vaikea suojautua muutoin kuin ottamalla rokote. Suomessa niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuin HUS suosittelevat koronarovirusrokotetta kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta, ja rokotetta suositellaan myös imettäville ja raskaana olevan lähipiirille.
HUSin mukaan maailmanlaajuisen valtavan käyttökokemuksen, eläinkokeiden ja tähän asti kertyneen tutkimustiedon perusteella voidaan sanoa, että koronavirusrokote on turvallinen sekä raskaana olevalle että sikiölle. Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista taudin vaikealta muodolta, sairaala- tai tehohoitoon joutumiselta sekä todennäköisesti myös ennenaikaisen synnytyksen riskiltä.
”Suomen kaikista synnytyksistä kolmasosa hoidetaan HUSin sairaaloissa. Meille on kertynyt paljon kokemusta vaikean taudin aiheuttamista ongelmista. Sen sijaan tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle”, Tekay sanoo.
Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Jos vaikea tautimuoto johtaa raskaana olevan tehohoitoon, joudutaan käytännössä aina tekemään keisarinleikkaus.
Esimerkiksi syyskuun lopulla HUSin sairaaloissa vaikean koronavirusinfektion vuoksi ennenaikaisesti keisarileikkaukseen tai tehohoitoon joutuneet raskaana olevat lähes kaikki olleet rokottamattomia. Lisätietoa raskaana olevien ja imettävien koronarokotuksista löydät THL:n sivuilta täällä ja HUSin suosituksen löydät täältä.
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja Suomen koronatilanteesta löydät THL:n sivuilta täällä.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Näillä 5 keinolla voit pelastaa suhteesi, jos olet kyllästynyt siihen
- Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – lähes kaikki tekevät sen aivan liian harvoin
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Syö tätä ruokaa joka päivä, jos haluat pysyä mahdollisimman nuorekkaan näköisenä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina