Tänä vuonna juhannuksena ei tarvitse palella, mikä tuoreet sääennusteet pitävät paikkansa.

Juhannusviikonloppua vietetään suuressa osassa maata helteisessä ja aurinkoisessa säässä, paljastaa Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 22. kesäkuuta tekemä ennuste. Lämpötila nousee yleisesti 25:n ja 30 asteen välille ja paikoin jopa yli 30 asteen.

Keski-Euroopasta saapuva korkeapaine vahvistuu juhannusaattona Suomen eteläpuolelle ja tuo viikonlopun mittaan koko Suomeen hyvin lämmintä ilmaa. Jo juhannusaattona perjantaina lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa laajalti 25-30 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan helleraja yltää aattona maan keskivaiheille, ja myös Lapissa esiintyy yli 20 asteen lämpötiloja, mutta Pohjois-Lapissa lämpötila jäänee 15-20 asteeseen. Maan pohjoisosassa pilvisyys voi olla hieman runsaampaa, muualla maassa on enimmäkseen selkeää.

Juhannuspäivänä lauantaina helle ulottuu todennäköisesti jo Keski-Lappiin asti. Päivä on enimmäkseen selkeä, mutta maan pohjoisosassa on pieni mahdollisuus sadekuuroille.

”Etelämmässä juhannuspäivänä on mahdollisesti paikoin jopa 30 astetta”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Tukalasta helteestä varoitus

Ennusteen mukaan juhannusviikonlopun lämpimin päivä on sunnuntai. Etelässä lämpötila nousee ylimmillään jonkin verran yli 30 asteen.

Helteinen poutasää jatkuu muuallakin maassa, mutta Keski- ja Pohjois-Lappiin yltänee Jäämereltä sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi sataa melko runsaastikin vettä. Ilmatieteen laitoksen mukaan tältä osin ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta.

Ilmatieteen laitos on antanut juhannusviikonlopulle varoituksen tukalasta helteestä ja voimakkaasta UV-säteilystä suureen osaan maata. Lisäksi lämmin poutasää edistää maaston kuivumista, mikä lisää maastopalojen riskiä viikonlopun mittaan.

”Metsäpalovaroitus on todennäköisesti voimassa laajalti maan etelä- ja länsiosassa jo juhannusaattona. Kokkoja ei saa polttaa siellä, mihin varoitus on annettu”, Sinisalo muistuttaa.

Voimassa olevat säävaroitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Hellejuhannusten putki

Tuleva on tavanomaista lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti 20 asteen tietämillä suuressa osassa maata ja Pohjois-Lapissa ollaan lähempänä 15 astetta.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään maan etelä- ja keskiosan sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa ja rannikoilla kerran 5-10 vuodessa. Lapin paikkakunnilla hellettä on juhannuksena keskimäärin kerran 10-20 vuodessa.

Ilmatieteen laitos kertoo, että molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa melko harvinainen. Edellisen kerran hellettä on ollut molempina päivinä kuitenkin viime ja toissa vuonna, joten käynnissä on hellejuhannusten putki.

Viime vuonna mitattiin hellelukemia monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä. Etelä-Lapissakin lämpötila kohosi yli 20 asteen ja ainoastaan Pohjois-Lapissa jäätiin selvemmin alle 20 asteen.

Viime juhannuksen ylin lämpötila, 28,3 astetta, mitattiin Kouvolan Anjalassa juhannuspäivänä.

Vinkkejä hellesäähän löydät viime kesänä julkaisemastamme artikkelista täällä, kun taas turvallisen juhannuksen viettoon löydät vinkkejä täältä.