Tulevana viikonloppuna vietetään juhannusta, valon ja keskikesän juhlaa.

Juhannusta vietetään usein läheisten kanssa mökeillä ja veden äärellä. Monien juhannukseen liittyvät myös alkoholi, grillaaminen, veneily ja monenlainen hauskanpito, jonka tuoksinassa voi sattua ja tapahtua myös kaikenlaista ikävää.

Jotta juhannus sujuisi turvallisesti ja kaikilla olisi hauskaa, ovat viranomaistahot antaneet erilaisia vinkkejä juhannuksen viettoon. Koostimme alle Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sekä Suomen Palopäällystöliiton neuvot, jotka on hyvä huomioida juhannusta juhliessa.

Mökin tarkka sijainti selville

Jos olet menossa mökille juhannuksen viettoon, selvitä hätätilanteita varten etukäteen mökin koordinaatit. Näin pelastuslaitos löytää helpommin perille, jos tarvetta ilmenee.

Voit myös ladata puhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen, joka tunnistaa sijaintitietosi automaattisesti. Laita koordinaatit sekä mökin tarkka osoite myös itsellesi talteen.

Malttia liikenteeseen

Juhannusliikenne on vilkkaimmillaan yleensä torstaina iltapäivällä sekä sunnuntaina iltapäivällä. Palopäällstyöliiton mukaan juhannuksen meno- ja paluuliikenteessä on tärkeintä muistaa maltti kaikissa tilanteissa – sujuvimmin matka taittuu, kun ajaa rauhassa muun liikenteen tahtiin.

Turvallinen matka alkaa kotipihasta: turvallisuutta voi parantaa jo ennen lähtöä pakkaamalla tavarat autoon huolellisesti. Esimerkiksi äkillisessä kolari- tai jarrutustilanteessa irtonaisen tavaran liikkuminen matkustamossa voi aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja.

Mikäli osut matkan aikana tieliikenneonnettomuuspaikalle, anna tilaa hälytysajoneuvoille siirtymällä tien sivuun. Kaksikaistaisella tiellä tämä tarkoittaa sitä, että oikeanpuoleista kaistaa ajavat ryhmittyvät tien oikeaan laitaan ja vasenta kaistaa ajavat tien vasempaan laitaan; näin keskelle syntyy kulkuväylä, jolla hälytysajoneuvo, eli apu pääsee nopeasti onnettomuuspaikalle.

Turvallisesti tulen kanssa

Jos vietät juhannusta kesämökillä, huolehdi, että siellä on palovaroitin ja tarkista sen toimivuus heti mökille päästyäsi testinapin avulla. Varaudu myös varaparistoilla.

Tukes muistuttaa, että tulipalon varalle kannattaa hankkia sammutusvälineitä ja opetella niiden käyttö. Hyviä sammutusvälineitä ovat sammutuspeite, käsisammutin, puutarhaletku, vedellä täytettävä sankoruisku tai suuriin sammioihin varastoitu kasteluvesi.

Ennen kuin sytytät tulen, tarkista ajantasainen varoitustilanne esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen Varoitukset-sivulta tai Sää-sovelluksesta. Jos metsäpalovaroitus on voimassa, on kaiken avotulen teko tällöin kielletty.

Ennen tulen sytyttämistä on myös syytä varmistaa, että käden ulottuvilla, näkyvällä paikalla on alkusammutusväline. Varaudu myös ensiaputarvikkeilla niin, että juhannusta viettäessä saatavilla on palovammojen hoitoon tarvittavia ensiapuvälineitä, joista ainakin kylmäpakkaus tai palovammavoide kannattaa olla saatavilla.

Tarkkana kaasulaitteiden kanssa

Jos vietät juhannusta paikassa, jossa on kaasulaitteita, tarkista niiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi. Tärkeää on muistaa noudattaa laitteiden käyttöohjeita.

Tukes neuvoo tarkistaman kaasuletkun kunnon sekä liitosten tiiviyden. Jos letkussa näkyy murtumia, se on vaihdettava uuteen.

Kaasulaitteita käyttäessäsi huolehdi siitä, että tilassa on riittävä ilmanvaihto, esimerkiksi raitisilmaventtiilien kautta, ja älä tuki ilmastointiaukkoja edes kylmällä säällä. Häkävaaran vuoksi kaasulämmitintä tai kaasujääkaappia ei saa sijoittaa samaan tilaan, jossa nukutaan.

Älä käytä useita kaasulaitteita yhtä aikaa pienissä tiloissa. Jos kaasulaitteessa on toimintahäiriöitä, ota heti yhteyttä hyväksyttyyn kaasuasennusliikkeeseen.

Käytä kertakäyttögrilliä oikein

Kertakäyttögrillit ovat näppärä apu kesäisin, mutta on syytä muistaa, että niiden käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Huomioi siis metsäpalovaroitustilanne, ja Tukesin mukaan grillin käyttöön pitää olla myös maanomistajan lupa.

Kertakäyttögrilliä tulee käyttää vain palamattomalla alustalla, koska grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa. Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti.

Tukesin mukaan grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä. Myös jalustalla varustettuja grillejä tulee käyttää vain palamattoman alusta päällä.

Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan ja valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.

Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta. Muista myös grilliä käyttäessäsi huolehtia, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.

Viisaasti vesillä

Valitettava totuus on se, että juhannusjuhlinnan aikana tapahtuu hukkumisia. Tämän välttämiseksi on ehdottoman tärkeää, ettei vesille lähde päihtyneenä ja muistaa veneillessä käyttää pelastusliiviä.

Palopäällystöliiton mukaan pelastusliivejä tulee käyttää aina vesillä liikuttaessa. Lisäksi pelastusliivien tulisi olla myös oikean kokoiset ja oikein puettu: esimerkiksi paukkuliivit voivat karata pään yli, mikäli haararemmiä ei ole oikein kiinnitetty.

Pelastusliivien käyttöä olisi myös hyvä harjoitella etukäteen. Liivien kanssa kellumista ja uimista kannattaa kokeilla täydessä vaatetuksessa, jotta tositilanteessa pelastusliivien kanssa toimiminen ei tule täytenä yllätyksenä.

Tiedosta uimataitosi

Myös uimaan menoa on syytä välttää, jos on päihtynyt. Palopäällystöliiton mukaan uidessa on hyvä muistaa uida aina rannan suuntaisesti ja siten, että rannalle pääsee tarpeen vaatiessa omin voimin – tiedosta siis uimataitosi rajat, vältä turhia riskejä äläkä mene liian syvälle.

Lapsiin tulee kiinnittää erityistä huomiota aina rannan läheisyydessä: varmista, että lapset eivät koskaan ole rannalla ilman heitä valvovaa aikuista. Jos pihalla on uima-allas tai kylpytynnyri, on aikuisen valvovat silmät silloinkin tarpeen.

Tukesin mukaan uimarannalla hyvä ohjenuora on, että lapsi on aina aikuisen ja rannan välissä; vanhempi on tällöin pidemmällä vedessä ja hahmottaa paremmin, missä kohtaa vesi syvenee. Uimarannalla aikuisten kannattaa sopia, kuka heistä katsoo lasten perään.

Ennen veteen menoa – ja etenkin ennen veteen hyppäämistä – on hyvä varmistaa, ettei pinnan alla ole mitään ylimääräistä. Lisäksi on hyvä selvittää ennakkoon myös uimapaikan tarkat koordinaatit ja osoite tai käyttää 112 Suomi -sovelluksen paikannusominaisuutta, jos ne eivät ole ennestään tiedossa, koska näin voi hätätilanteessa säästää kriittistä aikaa.

Lisää vinkkejä löydät myös viime vuonna juhannuksen alla julkaistusta artikkelista täällä.

Nainen.comin toimitus toivottaa turvallista ja hauskaa juhannusta!