Pimenevien syysiltojen mainio piristys on järjestää kotona juustotasting, eli maistella erilaisia juustoja vaikkapa yhdessä ystävien kanssa.

Juustoja voi maistella aivan kuin viinejä, eikä siihen tarvitse aikaisempaa kokemusta. Rento juustotasting on oiva tapa tutustua erilaisiin juustoihin ja kenties samalla löytää uusia suosikkijuustoja.

Ruoka- ja ravintolamedia Toptasten mukaan tämän syksyn täydellinen juustolautanen rakentuu yhden juustotyypin ympärille: fetajuustolle ja sen sukulaisjuustoille, kuten vuohenjuustolle. Juustotastingin voi kuitenkin tehdä myös eri juustolajikkeista tai maistella voimakkuudeltaan erilaisia juustoja samasta lajikkeesta.

Alta löydät vinkit, miten järjestät onnistuneen juustotastingin kotona.

  • Valitse 3-5 maistelujuustoa. Juustot voivat olla maultaan, pehmeydeltään sekä voimakkuudeltaan erilaisia. Varaa juustoa noin 100-150 grammaa maistelijaa kohden. Toptasten toimitus teki esimerkkimaistelun ja yhdisti fetajuuston, salaattijuuston sekä vuohenmaitojuuston.
  • Mieti, mitä muuta tarjoilet juustojen kanssa. Erilaiset lisukkeet varmistavat, ettei maistelijoiden makuaistit pääse väsymään. Toptaste vinkkaa, että hedelmät, hillot, pikkelöidyt vihannekset ja kasvikset, leivät ja miedot suolakeksit toimivat hyvin juustojen kanssa. Muista, että lisukkeiden tulisi täydentää juuston makua, ei kilpailla sen kanssa. Kuusamon Juusto huomauttaa, että voit laittaa pöytään myös vettä ja vaaleaa leipää, joilla makuaistin saa ”nollattua” juustolajien välissä.
  • Muista juomat! Viinit ovat klassikkopari juustolle. Toptasten mukaan voit esimerkiksi kokeilla fetajuuston parina Sauvignon Blancia tai Alsacen Rieslingia. Juuston kanssa toimivat myös olut tai siideri ja Valio on vinkannut myös lämmittävästä glögistä juustojen kumppanina.
  • Ota juustot huoneenlämpöön vähintään 1-2 tuntia ennen tarjoilua. Toptasten mukaan on tärkeää ottaa juustot oikeaan aikaan ulos jääkaapista, sillä juustojen aromit pääsevät parhaiten esiin, kun ne tarjoillaan huoneenlämpöisinä. Jos käytät tuorejuustoja osana maistelua, ota ne pöytään suoraan jääkaapista.
  • Viilennä juomat. Juustojen kanssa tarjoiltavat juomat on hyvä viilentää sopivaan lämpötilaan niiden tarjoilua ajatellen.
  • Valmistele juustotarjotin. Leikkaa juustot valmiiksi pienempiin paloihin tai asettele ne haluamallasi tavalla tarjottimelle. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta maut eivät pääse sekoittumaan.
  • Miedoimmasta alkaen. Juustotastingissa edetään miedoista juustoista kohti vahvempia. Valio neuvoo pureskelemaan juustoa hitaasti ja antamaan maun muodostumiselle aikaa. Maku nimittäin voi olla hyvinkin erilainen ensipuraisulla ja jälkikäteen.
  • Ensin juusto, sitten juoma tai lisuke. Kuusamon Juuston mukaan juustoja kannattaa ensin maistella sellaisenaan ja sitten erilaisten juomien sekä lisukkeiden kanssa muodostaen makupareja. Eli maistelun aikana maista ensin juustoa ja sitten vasta viiniä tai muuta juomaa. Näin saat parhaan makuelämyksen!
  • Arvioi. Maistamisen jälkeen juustotastingiin osallistuvat voivat yhdessä arvioida juuston ja vertailla mielipiteitään sen mausta. Voitte kuvailla sen koostumusta ja makumaailmaa. Valion mukaan yleisiä aromeja juustoissa ovat esimerkiksi hedelmäisyys, karamellimaisuus, sipulisuus ja pähkinäisyys. On tärkeä muistaa, että oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, sillä jokaisen makuaisti on erilainen.

Löydät lisää vinkkejä juustotastingiin Toptasten, Kuusamon Juuston kuin Valion sivuilta.