Allerginen heinänuha voi joillakuilla meistä äityä niin pahaksi, ettemme jaksa tehdä yhtään mitään.

Silmät vuotavat, nenä on tukossa ja kurkkua kutittaa. Moni turvautuu allergialääkkeisiin ja useimmille niistä onkin apua.

Heinänuhasta kärsivän on myös hyvä välttää alkoholia, sillä brittiläisen astmayhdistyksen mukaan yli 64 prosenttia astmaa sairastavista kertoo alkoholin pahentavan oireitaan. Tämän uskotaan johtuvan alkoholin sisältämästä kahdesta kemikaalista: histamiinista ja sulfiitista.

Kyseisiä kemikaaleja löytyy yleisesti tummista, käymällä valmistetuista alkoholijuomista, kuten punaviinistä ja oluesta, eikä näitä tosiaan suositella heinänuhaisille. Jos oireistasi huolimatta kaipaat kuitenkin silloin tällöin drinkkiä, Asthma UK:lla on sinulle hyviä uutisia: gin tonic -drinkki ei vaikuttaisi pahentavan heinänuhan oireita.

Ginissä ja lisäksi myös vodkassa on vain vähän histamiinia, mikä johtuu alkoholijuoman valmistusprosessista. Jos ehdottomasti kaipaat viiniä, valitse sellainen, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan sulfiitteja.

Samalla tavoin palvatut, savustetut ja säilötyt lihat, kuten pekoni, salami ja tonnikala, sisältävät yleensä runsaasti histamiinia. Sitä löytyy paljon myös tietyistä juustoista, kuten stiltonista, cheddarista, camembertista ja parmesaanista.

Vältä siis myös näitä, jos kärsit heinänuhasta, ja syö sen sijaan tuoretta lihaa ja kalaa sekä nuorempia juustoja, kuten ricottaa ja mozzarellaa.

Lähde: The Independent