Jos efektipiilolinssejä käyttää väärin, on silmätulehduksen riski suuri.

Suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet viettämään Yhdysvalloista rantautunutta halloween-juhlaa yhä näyttävämmin, ja niin lapset kuin aikuiset meikkaavat ja pukeutuvat juhlaa varten. Samalla suosiotaan ovat kasvattaneet myös efektipiilolinssit, jotka saavat silmät näyttämään esimerkiksi kissan silmiltä tai punaiselta kuin vampyyrilla.

Optikkoketju Specsaversin mukaan linssit itsessään eivät ole sen vaarallisempia kuin tavallisetkaan piilolinssit, mutta käyttötavoissa voi olla reilusti eroa. Optikko Marina Åkerlund Helsingin Itäkeskuksen Specsaversista varoittaa suosittujen juhlalinssien riskeistä.

”Moni jakaa juhlissa käytettävät efektipiilolinssit kaverin kanssa. Tätä tulisi kuitenkin välttää – kaikilla meillä on omanlaisemme bakteerikanta, ja taudit voivat levitä jaettujen linssien kautta. Yhteisiä linssejä ei siksi missään nimessä kannata hankkia”, hän toteaa.

Åkerlund ei missään nimessä suosittele vaihtamaan linssejä kaverin kanssa tai lainaamaan niitä kenellekään, sillä tällä tavoin tulee helposti levittäneeksi tulehduksia. Toinen vaara optikon mukaan piilee siinä, että linssejä käytetään liian kauan.

”Tavallisesti tässä on kyse niin kutsutuista kuukausilinsseistä. Kun pakkaus on avattu, on käyttöaikaa 30 päivää riippumatta siitä, kuinka monta päivää linssejä on pidetty silmissä. Bakteerit kasvavat piilolinssikotelossakin. Linssit jäävät helposti koteloonsa ilman että piilolinssinestettä vaihdetaan, mikä kasvattaa infektion riskiä”, Åkerlund varoittaa.

Efektilinssien käyttäjän muistilista:

  • Puhdista linssit kunnolla.
  • Älä vaihda linssejä kaverin kanssa.
  • Heitä linssit roskiin halloween-juhlien jälkeen.