Hajauttamalla kevätsiivouksen monelle päivälle pääset nauttimaan puhtaasta kodista stressittömämmin.

Kevään tehdessä tuloaan, pätkähtää monien päähän ajatus edessä olevasta urakasta: ”Ai niin, kevätsiivous!” Kodin keväisestä suursiivouksesta voi kuitenkin tehdä Good Housekeepingin mukaan helpompaa ja stressittömämpää muutaman nopean vaiheen avulla, hajauttaen kevätsiivouksen viikon ajalle.

Lue alta vinkit, mitä tehdä eri päivien aikana päästäksesi nauttimaan ihanan puhtaasta kodista.

Ensimmäinen päivä

Käytä vain 15 minuuttia aikaa päästäksesi alkuun. Etenkin kun on kyse siivoamisen kaltaisesta askareesta, voi kaikista vaikeinta olla sen aloittaminen. Ammattijärjestejä Rachel Rosenthal suosittelee sitoutumaan kerrallaan vain 15 minuutin siivoukseen tai järjestelyyn.

”On mahdollista, että kun näet välittömästi edistyneesi innostaa sinua käyttämään toiset 15 minuuttia toisaalla kodissasi”, Rosenthal kertoi Good Housekeepingille.

Toinen päivä

Anna kaikelle oma paikkansa. Monen kodista löytyy paikka, jonne asioita vain hylkää heti kotiin tultuaan ja kun sieltä on kerran siirtänyt tavaroita eri paikkoihin, kertyy siihen nopeasti uudet tilalle. Kevätsiivouksen toisena päivänä käytä aikaa siihen, että käyt tämän ”jättöpaikan” tavarat läpi ja kehitä sitten jokaiselle sinne päätyneelle tavaralle oma paikkansa. Postit voi laittaa yhteen paikkaan, avaimet toiseen. Jos ”jättöpaikkaan” päätyy vaatteita tai asusteita, niillekin voi kehittää oman paikkansa.

Kolmas päivä

Siivoa keittiö. Laita keittiö uuteen uskoon ja heitä pois kaikki vanhaksi menneet tuotteet, hävitä kaapin perällä vuosia lojuneet mausteet ja siivoa jääkaapin sisältökin. Käy läpi myös kodinkoneita ja mieti, onko sinulla jotain, mitä et tarvitse ja hankkiudu niistä eroon esimerkiksi myymällä tai lahjoittamalla ne eteenpäin.

Neljäs päivä

Suuntaa huomiosi ikkunoihin. Tieteilijä Luz Claudion mukaan ikkunoista tulevalle valolle altistuminen voi vaikuttaa suuresti tehden kodista onnellisemman. Good Housekeepingin mukaan hänen vinkkinsä onkin pestä ikkunat etikkasekoituksella (muutama ruokalusikallinen suihkepullossa veden joukossa), jotta valo pääsee kunnolla tulemaan sisälle. Pese ikkunat pilvisenä päivänä, jotta ikkunoihin ei jää raitoja.

Viides päivä

Järjestele huonekalut uudelleen. Koeta vaihtaa hieman järjestystä siirtämällä huonekaluja eri paikkoihin. Luo vaikkapa pieni keskustelunurkkaus tuoleista olohuoneeseen.

”Kun löydät uusia käyttötapoja nykyisille huonekaluille, tuo se esiin luovuutesi”, lifystyle-bloggaaja Vanessa Diaz sanoi.

Lisäbonuksena pääset siivoamaan kunnolla lattiat niistäkin paikoista, jotka ovat olleet huonekalujen peitossa ja niiden takana.

Kuudes päivä

Väriä huoneisiin. Kun sää muuttuu lämpimämpään suuntaan, tarvitaan järjestelyvalmentaja Clare Kumarin mukaan vaihdosta kirkkaimpiin, räikeämpiin väreihin. Tuo väriä esiin esimerkiksi astiapyyhkeiden, sievien koristetyynyjen tai vuodevaatteiden avulla. Good Housekeepingin mukaan tutkimuksetkin tukevat väreillä leikkimistä ja esimerkiksi keltainen antaa energiaa, kun taas sinisen sävyt rauhoittavat. Feng shuin asiantuntijoiden mukaan taas vihreä edustaa kasvua ja uusia alkuja, mikä sopii hyvin kevääseen.

Seitsemäs päivä

Laita vaatekaappi kuntoon. Löydä sukille parit, ripusta vaatteita roikkumaan, jotta näet paremmin mitä vaatteita sinulla on ja jaottele pitkiä hyllyjä osioihin ja pinoa vaatteet niihin sieviksi pinoksi.

”Jos toteat, ettei sinulla ole mitään puettavaa, sinulla ei ole oikein järjesteltyä vaatekaappia”, asiantuntija Alison Kero sanoi.

Lähde: Good Housekeeping