Koronatilanne on lähtenyt jälleen kehittymään Suomessa heikompaan suuntaan, kun deltamuunnos leviää maassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana. Viikolla 30 (26.7.-1.8.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 4 574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2 925.

Tuore tutkimustieto tuo nyt merkityksellisiä uutisia raskaana oleville. HUS kertoo, että Iso-Britanniasta saadun viimeisimmän tiedon mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita.

Tutkimuksen mukaan koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin. Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

”Kun deltavariantin aiheuttamat tartunnat ovat lähteneet nousuun, olemme huomanneet viitteitä taudin aktivoitumisessa HUSin alueella myös raskaana olevien keskuudessa”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo tiedotteessa.

Tutkimus puoltaa raskaana olevien rokottamista

Tutkimuksen mukaan rokote on vähentänyt raskaana olevien keskivaikeita tai vaikeita tautimuotoja. Deltavariantin ärhäkämmän tarttuvuuden vuoksi suojautuminen koronavirukselta muilla keinoin kuin rokotteen ottamalla on muuttunut vaikeammaksi.

”Iso-Britanniassa suositellaan nyt vahvasti, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista”, Heinonen sanoo.

”Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta”, hän lisää.

HUSin mukaan raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana eikä raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Voit lukea lisää tuoreesta tutkimuksesta täällä. Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja Suomen koronatilanteesta löydät THL:n sivuilta täällä.