Hajuhaitat voi välttää helposti eikä reissun jälkeen kotona odota ikävä hajuyllätys.

Monilla on jo mielessä kesäloma ja kotimaan reissut. Koronakevään väsyttämänä ei kannata kuitenkaan unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry – muuten reissun jälkeen kotona voi olla odottamassa haiseva muistutus.

Viemäripisteiden hajulukkojen toiminta perustuu pieneen vesimäärään. Viemäripisteestä riippumatta hajulukkojen muoto on sellainen, että niihin jää pieni vesimäärä, joka katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille, ja hajulukkoon jäänyt vesi estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

”Tällaisessa niin sanotussa vesilukossa oleva vesimäärä pysyy yleensä riittävänä normaalin käytön ansiosta”, vakuuttaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

”Sen sijaan käyttämättömistä pesualtaista ja lattiakaivoista vesi haihtuu aikaa myöten, erityisesti lämpimillä ilmoilla. Kuivahtaneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin”, hän jatkaa.

Hajuhaitat voi helposti välttää lorauttamalla viemäripisteisiin vähän vettä silloin tällöin, mutta usein kuultua vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon pitäisi lisätä ruokaöljyä, Mäkinen ei kehota noudattamaan. Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat turhaan jäteveden puhdistamoja.

Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry kertoo, että viemäripisteiden vesilukot on suunniteltu puhdistettaviksi. Erityisesti pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy pesuvesien mukana hiuksia sekä pesu- ja huuhteluainejäämiä, jotka kaivoon jäädessään luovat oivalliset kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille, jotka myös itsessään aiheuttavat epämiellyttäviä hajuja.

”Lattiakaivot on puhdistettava ja tarvittaessa pestävä säännöllisesti, vaikka se saattaakin tuntua ikävältä tehtävältä”, Mäkinen sanoo.

”Usein riittää, kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla olevan pesän. Hommaan on tarjolla omia harjamalleja, joissa on sopivan kokoinen harja sekä koukku ritilän nostamista varten”, hän vinkkaa.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä, kannattaa apuun pyytää LVI-ammattilainen. He saavat vesilukot toimimaan ja viemärit vetämään turvallisesti.