Äidin jakamat valokuvat näyttävät, kuinka helppoa voi olla peittää masennus.

Yhdysvaltalainen äiti Sheena Sutherland liikuttaa viraalilla julkaisullaan, jolla hän näyttää ja havainnollistaa, kuinka masennus ei aina näy ulospäin ja kuinka helppoa se voi olla peittää.

Sutherland on julkaissut kaksi kuvaa, joissa toisessa hän on lähes meikittömänä ja hänen poskellaan valuu kyynel ja toisessa hän on meikannut itsensä ja hänen suunsa on kääntynyt pieneen hymyyn – olisikin siis helppo kuvitella, että kuvan perusteella kaikki on hyvin, mutta näin ei ole.

On the left is what depression and anxiety look like.. You want to hide from the world, you want to cry, you want to…

Julkaissut Sheena Sutherland 23. toukokuuta 2016

”Vasemmalla puolen on se, miltä masennus ja ahdistus näyttää.. Haluat piiloutua maailmalta, haluat itkeä, haluat nukkua koko päivän. Vähät välität siitä, miltä näytät, mitä syöt… Heräät lähinnä huolehtimaan lapsista ja osoittaaksesi, että välität heistä. Sinulla voi olla todella hyviä päiviä ja todella huonoja päiviä. Oikealla on myös se, miltä masennus ja ahdistus näyttää.. Samat tunteet vain naamioituna”, Sutherland kirjoittaa.

Sutherland lisää, kuinka koskaan ei voi tietää, mitä joku toinen käy läpi.

”Masennus on totta ja se on vaikeaa. Vaikka et näe tuskaa ulkoapäin, ei se tarkoita, ettei sitä ole olemassa. Useammat ihmiset käyvät läpi masennusta kuin tiedät. Ei ole väliä, oletko laiha, kaunis, rikas, älykäs, ahkera, mies, nainen, pitkä, lyhyt, lihava, hyvin pukeutunut, sinkku, naimisissa… Se voi vaikuttaa kaikkiin”, Sutherland jatkaa.

”Ole kiltti, ole vilpitön, ole ystävä, älä juorua, älä halvenna, älä mollaa… Meidän kaikkien täytyy ymmärtää, ettemme ole täydellisiä ja meillä on vastoinkäymisemme. Nostetaan toisemme ylös ja autetaan toisiamme tässä hullussa asiassa, jota kutsumme elämäksi”, hän päättää kirjoituksensa.

Sutherlandin liikuttavaa ja rohkeaa julkaisua on jaettu Facebookissa useita tuhansia kertoja ja monet ovat samaistuneet hänen tekstiinsä.

”Kiitos kun jaoit tämän. Se oli rohkeaa ja näytit juuri monille ihmisille, etteivät he ole yksin”, yksi kommentoija kirjoittaa julkaisun yhteydessä.

Metron mukaan Sutherland on sairastanut masennusta kolme vuotta ja jakoi ensin kuvansa, koska halusi tietää, ettei ole yksin, mutta myöhemmin totesi kuvien olevan myös hyvä tapa avautua siitä, mitä hän käy läpi.

”Halusin olla tuntematta tarvetta piiloutua tai laittaa enää tekohymyä huulilleni”, hän sanoi Metrolle.

Sutherlandin läheiset ystävät ja perhe olivat ainoat, jotka tiesivät, mitä hän käy läpi ja hänestä tuntui nyt olevan aika kertoa siitä ja olla avoin asiasta. Vaikka Sutherland kuvailee ahdistuksen ja masennuksen olevan päivittäistä taistelua, on hänellä todella hyviä päiviä ja sitten yllättäen todella huonoja.

”Ahdistus ei koskaan mene pois. Minusta aina tuntuu kuin jotain pahaa olisi tapahtumassa. Hieman kuin tunne siitä, että kiusaaja pahoinpitelee sinut koulussa”, Sutherland kuvaili.

Ahdistuksestaan huolimatta hän sai kirjoitettua julkaisunsa ja se on ollut sen arvoista. Sutherlandin mukaan reaktio hänen julkaisuunsa on ollut uskomaton.

”Mikään julkaisuni ei ole koskaan saanut noin paljon tykkäyksiä ja jakoja. Olen saanut paljon viestejä muilta naisilta ja miehiltä, jotka käyvät läpi täysin samaa asiaa kuin minä ja he pyytävät minulta apua tai neuvoja”, hän sanoi Metrolle.

”Olen saanut tukea täysin tuntemattomilta ja ihmiset rohkaisevat minua. Olen saanut viestejä ystäviltä, jotka kertovat, että minä riitän ja minä selviän tästä”, Sutherland kuvaili.

Lähde: Metro