Liikunnalla on todistetusti hyviä vaikutuksia.

On runsaasti syitä liikkua ja saada itsensä parempaan kuntoon. Alle onkin listattu kymmenen syytä, miksi kannattaa kuntoilla säännöllisesti ja mitä hyötyjä siitä voi olla.

Nukut paremmin

Yhdysvaltalaisen uniyhdistyksen kyselyn mukaan itsensä säännöllisiksi ja tarmokkaiksi liikkujiksi itseraportoineet henkilöt nukkuivat paremmin kuin paikallaan pysyvät. Vain 17 prosenttia aktiivisista liikkujista kertoi nukkuvansa kehnosti tai todella huonosti, kun taas lähes puolet epäaktiivisista raportoi samaa.

Elät pidempään

Säännöllinen liikunta on usein kytketty pidempään ikään. Parasta on, että jo 15 minuuttia päivässä vaikuttaa paljon ja lisää jopa kolme vuotta, kertoo HuffPost.

Alenna leposykettäsi

Mitä enemmän liikut, sitä vahvempi olet, mutta myös tavoilla, joita et näe. Sydämen kehittyessä tehokkaammaksi pumppaamaan hapekasta verta ympäri kehoa, voi leposyke alentua – mikä on hyvä asia. Korkeammat leposykkeet voivat nostaa riskiä vakaville sairauksille.

Paranna seksielämääsi

Emoryn yliopiston tutkijat saivat selville, että enemmän kuntoilevat 18-40-vuotiaat miehet tuntuivat saavan suojaavaa hyötyä liikunnasta erektiohäiriöitä kohtaan. Asialla on jälleen liikunnasta lisääntynyt verenkierto.

Sairasta vähemmän

Säännöllinen liikunta tehostaa immuunijärjestelmää, joten hikoilusi voivat johtaa vähempiin flunssakertoihin. Kannattaa muistaa kuitenkin kohtuu kaikessa, myös liikunassa, sillä liiallinen kuntoilu rasittaa kehoa ja voi saada alttiimmaksi pöpöille.

Alenna syöpäriskiäsi

Säännölliset fyysiset aktiviteetit voivat vaikuttaa merkittävästi tietynlaisiin syöpiin. 14 tutkimusta osoitti tilastollisesti merkittävää laskua paksusuolen syövän riskissä ihmisillä, joilla oli fyysisesti aktiivinen työ. HuffPostin mukaan kahdeksan muuta tutkimusta näyttivät samanlaisen yhteyden katsottaessa vapaa-aikaa tai kaikkea liikuntaa.

Helpota masennuksen oireita

Liikunta ei ole täydellinen parannuskeino, mutta se voi lieventää joitakin oireita. Liikkuessa vapautuvat hyvän olon kemikaalit voivat nostaa mielialaa ja vähentää ahdistusta henkilöillä, joilla on diagnosoitu masennus. HuffPost kertoo, että vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan lievää tai kohtalaista masennusta sairastavilla liikunta voi toimia yhtä hyvin kuin jotkin lääkkeet.

Vähennä halvauksen riskiä

Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan toimettomuus oli kytköksissä 20 prosentin nousuun halvausriskissä. Edut saadakseen asiantuntijat ovat suositelleet treeniä kohtalaisella intesiteetillä vähintään viidesti viikossa.

Estä painonnousua

Tästä on HuffPostin mukaan vahvoja todisteita: säännöllinen liikunta pitää liikakilot poissa. Liikapaino voi aiheuttaa erilaisia sairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonitautia, tyypin II diabetesta, joitakin syöpiä, korkeaa verenpainetta sekä halvauksia.

Tunne olosi hiton hyväksi

Ilman mitään diagnoosia, kuntoilu nostattaa mielialaa. Sen lisäksi noin 14 prosenttia ihmisistä turvautuu liikuntaan stressiä helpottaakseen.

Lähde: HuffPost