Jos sinulla on tapana syödä hyvin ja terveellisesti kuutena päivänä viikossa ja viikonloppuna yhtenä päivänä syöpötellä vaikkapa roskaruoalla ja karkeilla edellisillan baareilun jälkeen, saatat tehdä kehollesi vain haittaa.

Brittilehti Metron mukaan tutkimus väittää, että runsasrasvaisen ruoan syöminen vain yhtenä päivänä viikossa voi saada kroppasi sekaisin.

Tutkimusta varten 15 tervettä vapaaehtoista saivat tehtäväksi yhden päivän aikana syödä runsasrasvaista ruokaa, kuten hampurilaisia ja juustokakkua. He nauttivat 78 prosenttia enemmän kaloreita kuin mikä on heidän normaali päivittäinen tarve.

Tämän jälkeen osallistujien verensokeri mitattiin ja sitä verrattiin sen tasoihin ennen ruoan syömistä. Metron mukaan näin selvisi, että osallistujien koko kehon insuliinitasot olivat laskeneet 28 prosenttia.

Insuliiniherkkyys on tärkeää, koska se seuraa miten hyvin kehon solut imevät itseensä sokeria verestä ja muuttavat sen energiaksi. Metron mukaan jos herkkyys on laskenut, tarvitsee keho enemmän ja enemmän insuliinia auttamaan kehoa imemään itseensä sokeria.

Lopulta haimalla tulee raja vastaan ja se ei pysty tarjoamaan tarpeeksi insuliinia hoitamaan käsillä olevaa tehtävää, kertoo Metro. Liiallinen verensokeri alkaa silloin kertyä verenkiertoon, mikä Metron mukaan lopulta johtaa diabetekseen.

Lopputulema siis on, että syömällä selvästi enemmän rasvaista ruokaa kuin päivittäin on suositeltu voi sotkea kehon kykyä käsitellä sokeria kunnolla.

”Haiman jatkuva insuliinin ylituotanto voi johtaa haimatulehdukseen ja kyvytömyyteen tuottaa insuliinia, kun sitä tarvitaan”, tutkimusta tehnyt Carl Hulston kommentoi.

Metron mukaan on syytä huomata, että tutkijat eivät tiedä tarkalleen, mikä osa ruokavaliota tutkimuksessa oli syypää akuuttiin insuliinihäiriöön. Se on saattanut olla kalorit tai se on saattanut olla rasvainen ruoka.

Metron mukaan ei ole myös tiedossa, mitkä terveysseuraamukset tarkalleen ovat ja minkälaisen ajan kuluessa. Ei ole esimerkiksi selvää, jatkuvatko syöpöttelyn vaikutukset sen jälkeen, kun palaa takaisin terveelliseen ruokavalioon.

Yhden päivän krapulamättäminen silloin tällöin ei Metron mukaan loogisesti ajateltuna koidu kuolemaksi tai johda diabetekseen. Jos tällainen syöpöttelypäivä on kuitenkin osa rutiinejasi joka viikko, kannattaa harkita, että antaa haimalle levähdystauon.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro