Jokainen meistä tietää, että kuitujen syöminen on terveellistä, mutta voiko sitä syödä liikaa?

Aiemmin on uutisoitu siitä, että jos lisää ruokavalioon kuitua, voi se pienentää aivoinfarktin riskiä. Samoin on uutisoitu 6 yllättävästä kuituköyhän ravinnon merkistä. Jos kuitenkin noudattaa terveellistä ruokavaliota ja syö paljon kuituja, voiko kuituja tulla syötyä liikaa? Tähän saadaan nyt vastaus.

Aika moni syö kuituja ensinnäkin liian vähän. Mutta kyllä niitä voi toki syödä liikaakin, mutta silloin niiden syömisen pitää olla jo todella suurta. Jos kuitujen syöminen menee ns. yli laidan, se tarkoittaa esimerkiksi lounaalla kulhollista lehtikaalia, kaksi pavuilla täytettyä burritosta ja suuri määrä edamameja niiden päälle. Kukapa nyt tuollaisia lounaita söisi?

Kuituja voi toki syödä helposti liikaa, jos syö kuitulisiä tai ruokia, joihin on lisätty suuri määrä ylimääräistä kuitua. Sellaisia ei tarvitse syödä, jo ruokavaliosta löytyy jo paljon kuituja.

Liika kuitujen saaminen voi aiheuttaa näitä ongelmia

Kuitujen liikasyöminen voi aiheuttaa terveyshaittoja. Ne ovat yleensä ruuansulatuskanavan oireita, kuten turvotusta, liiallisen kaasun kerääntymistä mahaan, ilmavaivoja ja ripulia. Eli oireet ovat samanlaisia kuin ne voivat olla liian vähäisen kuidunsyömisen takia.

Liiallisen kuidun saaminen voi aiheuttaa vakavampiakin oireita. Sellaisia ovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä ja tulehduksellinen suolistosairaus.

Liian kuitupitoisessa ruokavaliossa voi myös olla liian vähän kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Niiden imeytyminen voi myös heikentyä.

Näitä suolisto-oireita voi kokea myös silloin, kun on juuri siirtynyt kuituköyhästä ruokavaliosta syömään tarpeeksi kuituja. Ruuansulatuskanavassa ja suolistossa olevien bakteerien sopeutuminen tarpeeksi kuitupitoiseen ruokavalioon voi viedä aikaa, jolloin mahaan voi esimerkiksi kerääntyä liikaa kaasua.

Lähde: Huffpost