Kuitu on tärkeä osa ruokavaliota. Jos sitä ei syö tarpeeksi, voi kokea monia ikäviä oireita.

Jos mietit nyt, että syötkö sitä tarpeeksi, kannattaa käydä tämä alla oleva lista läpi. Siitä löytyy merkkejä siitä, että ei ehkä syö kuituja niin paljon kuin pitäisi. Aiemmin on uutisoitu siitä, kuinka on tutkittu, että kun syö enemmän kuitua, voi se pienentää aivoinfarktin riskiä. Mutta kuidut tekevät hyvää monilla muillakin tavoilla.

1. Sinulla on vatsavaivoja

Kuidun puutos voi aiheuttaa erilaisia vatsaoireita kuten ummetusta tai ripulia. Kuitu auttaa pitämään suolen kunnossa ja sellaisessa liikkeessä, joka on normaalia.

2. Olet nälkäinen pian syömisen jälkeen

Riittävä kuidunsaaminen auttaa pitämään nälän poissa tarpeeksi pitkään. Kuitupitoisia ruokia pitää yleensä pureskella pitkään, joten nälkä ehtii siinä ajassa mennä ohi. Jos ruuassa ei ole paljon kuitua, voi tulla syötyä nopeasti, joten tunne nälästä on vielä päällä sen jälkeen, kun ruoka on syöty.

3. Kolesteroliarvosi on korkea

Kun saa tarpeeksi kuitua, se voi auttaa alentamaan riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi se parantaa kolesteroliarvoja, alentaa verenpainetta ja vähentää tulehduksia.

4. Kärsit tulehduksista

Kuten edellisessä kohdassa jo mainittiin, niin kuidun syöminen vähentää tulehduksia. Hyvät bakteerit nimittäin pitävät kuidusta. Niitä kun on tarpeeksi, ei kehoon tule helposti tulehduksia.

5. Nukut huonosti etkä ole kovin energinen

Jos sinusta tuntuu aamuisin vaikealta nousta sängystä ylös, se voi johtua kuidun liianvähäisestä saannista. Silloin esimerkiksi verensokeritasot voivat vaihdella liikaa ja se nukuttaa.

6. Sinulla on akne

Jos sinulla on akne, josta et meinaa päästä millään eroon, sekin voi yllättäen johtua liian vähäisen kuidun syömisestä. Kuitu imee myrkkyjä verestä ja poistaa ne ruoansulatuskanavan kautta ihohuokosten sijaan. Jos sen tekevät ihohuokoset, aiheuttaa se aknea.

Lähde: Aaptiv