Maanantaina 21. kesäkuuta vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä joogapäivää.

Kesäkuumalla liikunta ja lisähikoilu eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä, vaan erilaiset viilentymiskeinot ovat enemmän tervetulleita. Jos taas haluaa yhdistää viilentymisen ja liikunnan, on monien ratkaisu silloin uiminen.

On kuitenkin myös toinen liikuntamuoto, josta voi olla apua: jooga. Flawlessin lifestyle- ja terveysasiantuntijat yhdistivät voimansa joogaohjaaja Sara Picken-Brownin kanssa nostaakseen esiin jooga-asentoja, eli asanoita, jotka tekevät hyvää niin mielelle kuin keholle ja auttavat lisäksi viilentymään kesällä.

Picken-Brownin mukaan kuumuus auttaa liikkuvuuden ja notkeuden kanssa, kun taas hikoilu poistaa epäpuhtauksia iholta ja elimistöstä sekä kannustaa nauttimaan lisää nesteitä. Jooga-asanoiden avulla voi myös vapauttaa lämpöä kehosta, ja Picken-Brown listasikin neljä suosikkiaan, joita voit kokeilla.

”Varmista, että olet nauttinut riittäävästi nesteitä ja olet varjoisassa paikassa. Etene aina omaa tahtiasi kuunnellen kehoasi. Jos olet raskaana, ole tarkkana kehosi yleisen lämpöilan kanssa ja käytä kylmähaudetta niskassa, jos sinulla tulee liian kuuma tai olosi on huonovointinen”, hän muistuttaa.

Näillä asanoilla voit koettaa viilentyä kesällä (asanoiden nimissä linkit YouTubesta löytyviin ohjevideoihin):

  • Lapsen asento (balasana) tai koiranpentu (uttana shishosana) on Picken-Brownin mukaan hyvä hermoston rauhoittamiseen ja jos sinulla on lämpöön liittyvää päänsärkyä, nestetasapainosta huolehtimisen jälkeen, voivat nämä asanat hellästi helpottaa arkaa päätä.
  • Kameli (ustrasana) ja silta (urdhva dhanurasana) voivat rauhoittaa stressireaktiota, istumisesta kertynyttä tiukkuutta ja mitä tahansa jännitystä kehossa.
  • Hengitysharjoitus sitali pranayam, jossa Picken-Brownin mukaan sitali tarkoittaa viilentävää. Tämä tehdään niin, että istut mukavasti, kostutat kieltäsi ja työnnät sen sitten ulos suusta ja käännät sivuilta ylös niin, että kieli menee rullalle. Vedä syvään henkeä rullalla olevan kielen kautta ja hengitä ulos nenän kautta 4-6 sekunnin ajan. Toista tämä 10-50 kertaa. Picken-Brown kannustaa tekemään tämän yhteydessä myös mielikuvaharjoituksen, jossa kuvittelet itsesi istumaan virran äärelle viileässä sademetsässä kuullen linnut ja haistaen kukkien tuoksun ilmassa. Picken-Brownin mukaan tämä on mainio meditaatioharjoitus ja erittäin tehokas.