Pohjoismaat nappasivat onnellisuusraportissa neljä ensimmäistä sijaa.

Uusin YK:n teettämä The World Happiness Report -tutkimus on julkaistu ja se toi hyviä uutisia suomalaisille: Suomi on raportin mukaan maailman onnellisin maan. Kärkipaikka tuli kahden 5. sijalla vietetyn vuoden jälkeen ja viime vuoden onnellisin maa, Norja, putosi toiseksi.

Maailman onnellisuusraportti laittaa järjestykseen 156 maata onnellisimmista alkaen käyttäen mittarina muun muassa tuloja, sosiaalista tukea, elinajanodotetta, vapautta, luottamusta ja anteliaisuutta. Tuoreessa raportissa Suomi sijoittui hyvin jokaisella osa-alueella.

”Tärkeimmät rakennuspalikat onnellista yhteiskuntaa varten ovat demokratia, tasa-arvo, hyvä koulutus ja laadukas lastenhoito sekä toisistaan huolehtiminen”, Suomen suurlähettiläs Päivi Luostarinen kertoi raportista uutisoineelle Huffington Postille.

”Nämä arvot ovat todella tärkeitä suomalaisille. Minusta myös suhteemme luonnon kanssa sekä kansallinen luonne vaikuttavat onnellisuuteemme”, hän lisäsi.

The World Happiness Report -tutkimusta on julkaistu vuosittain vuodesta 2012 lähtien ja Pohjoismaat ovat aina pärjänneet siinä hyvin. Tuoreessa raportissa kärkiviisikko muodostui Suomen jälkeen seuraavasti: Norja, Tanska, Islanti ja Sveitsi – kahtena edellisenä vuotena kärkiviisikossa ovat olleet samat maat, mutta järjestys on vain vaihdellut (uutinen vuodelta 2017 ja 2016.

Viimeisin Pohjoismaa Ruotsi on yleensä ollut mukana top 10:ssä ja tänä vuonna länsinaapuri sijoittui yhdeksänneksi. Pohjoismaiden vahva pärjääminen on Kööpenhaminassa sijaitsevan Happiness Reasearch Instituten analyytikko Michael Birkjærin mukaan osoitus pohjoismaisesta onnellisuudesta.

”Se johtuu terveellisestä määrästä henkilökohtaista vapautta, luottamuksesta (sekä muihin ihmiseen että järjestelmään) ja sosiaaliturvasta, joka merkitsee enemmän kuin se, että asukkaat joutuvat maksamaan osaa maailman korkeimmista veroista”, Birkjær totesi.

Huffington Postin mukaan tänä vuonna raportissa on ensimmäisen kerran otettu huomioon maahanmuutto ja miten se vaikuttaa onnellisuuteen. Tuloksista ilmeni, että onnettomammista maista onnellisimpiin muuttaneet ihmiset ovat havainneet parannusta hyvinvoinnissaan.

”Suomesta tekee todella erityisen se, että maa on ensimmäisenä sekä itse raportoidun tyytyväisyyden suhteen että maahanmuuttajien onnellisuuden suhteen”, tuoretta raporttia tekemässä ollut Oxfordin yliopiston professori Jan-Emmanuel De Neve kertoi Huffinton Postille.

Voit tutustua YK:n raporttiin tarkemmin täällä. Alta voit sen sijaan katsoa sekä onnellisimpien että onnettomampien maiden top 10 -listat.

Onnellisimmat maat:

1. Suomi

2. Norja

3. Tanska

4. Islanti

5. Sveitsi

6. Alankomaat

7. Kanada

8. Uusi-Seelanti

9. Ruotsi

10. Australia

Onnettomimmat maat

1. Burundi

2. Keski-Afrikan tasavalta

3. Etelä-Sudan

4. Tansania

5. Jemen

6. Ruanda

7. Syyria

8. Liberia

9. Haiti

10. Malawi

Lähde: Huffington Post