Viidennen kerran julkaistu Maailman onnellisuusraportti listasi onnellisimmat maat.

Tuoreen YK:n teettämän raportin mukaan Norja on maailman onnellisin maa ja on pudottanut viime vuoden onnellisimman maan, Tanskan, toiselle sijalle. Norja nousi onnellisimmaksi maaksi viime vuoden neljänneltä sijalta, kun taas Islanti on säilyttänyt paikkansa kolmanneksi onnellisimpana maana.

Vuodesta 2012 lähtien julkaistun Maailman onnellisuusraportin mukaan viime vuoden toiseksi onnellisin maa, Sveitsi, on tänä vuonna neljäntenä ja Suomi on säilyttänyt paikkansa viidentenä. Pohjoismaat menestyivät listauksessa hyvin, sillä naapurimaa Ruotsi löytyy top 10:n viimeiseltä sijalta.

”Mikä toimii Pohjoismaissa on yhteisöllisyyden tunne ja yhteisen hyvän ymmärrys”, Kööpenhaminassa sijaitsevan Happiness Reasearch Instituten toimitusjohtaja Meik Wiking kommentoi.

Sustainable Development Solutions Networkin (SDSN) YK:lle toteuttamassa raportissa onnellisuutta mitataan kuuden tekijän avulla: bruttokansantuote asukasta kohden, elinajanodote, vapaus, anteliaisuus, sosiaalinen tuki ja korruption puute hallinosta tai yrityksistä.

”Onnellisia maita ovat ne, joilla on terve tasapaino tavanomaisesti mitatun vaurauden ja sosiaalisen pääoman välillä, mikä tarkoittaa suurta luottoa yhteiskunnassa, alhaista epätasa-arvoa ja luottamusta hallintoa kohtaan”, SDSN:n johtaja Jeffrey Sachs kertoi.

Maailman onnellisuusraportti listaa yhteensä 155 maata. Listan häntäpäähän, onnettomimpien joukkoon, sijoittuivat Ruanda, Syyria, Tansania, Burundi ja viimeiselle sijalle jäänyt Keski-Afrikan tasavalta.

”Häntäpäähän sijoittuneet maat tyypillisesti saavat alhaiset arvot kaikissa kuudessa onnellisuutta mittaavassa tekijässä”, raportissa todetaan.

Sachsin mukaan useampien maiden pitäisi ottaa mallia Arabiemiirikunnista, jossa on nimetty onnellisuuden ministeri.

”Haluan hallintojen mittaavan tätä, keskustelevan tästä, analysoivan tätä ja ymmärtävän, milloin he ovat olleet menossa väärään suuntaan”, Sachs sanoi.

Voit tutustua raporttiin kokonaisuudessaan täällä. Uutisetn viime vuoden onnellisuusraportista voit lukea täällä.

Suomen ollessa viidennellä sijalla maailman onnellisimpia maita listatessa, on elämänlaatu Suomessa maailman parasta. Viime kesänä julkaistun Social Progress Index 2016 -tutkimuksen mukaan Suomella on koko maailman parhaat lähtökohdat kestävään kasvuun – lue lisää täällä tai täällä.

Lähde: Daily Mail