Kevään lähestyessä viherpeukaloilla alkavat sormet syyhytä, mutta taimien istutuksen kanssa maltti on valttia.

Viime vuonna viherbuumi iski etenkin alle 35-vuotiaisiin ja nuoret aikuiset innostuivat harrastamaan puutarhassa. Puutarhainnostuksen odotetaan jatkuvan tänä vuonna yhtä voimakkaana kuin viime kesänä, kertoo Biolan.

Moni saattaakin jo miettiä, mitä istuttaisi, mutta taimien kanssa ei kannata hätäillä. Biolanin mukaan parvekkeelle ja puutarhaan istutettavien taimien kanssa maltti on valttia: useimmat lajit itävät yllättävän vauhdikkaasti.

Oikealla ajoituksella esikasvatetut taimet saa istutettua suoraan ulos pihalle tai parvekkeelle.

”Hötkyilyssä vaarana on, että taimista ei tule tanakoita. Liian varhain kylvetyt taimet kasvattavat varsista turhan pitkiä, jolloin ne alkavat kaatuilla. Luonnonvaloakaan ei ole vielä riittävästi, joten avuksi tarvittaisiin kasvilamppuja”, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaa.

Huomioi oikeat kylvöajat

Biolanin mukaan tomaateille ja monille esikasvatettaville kukille oikea kylvöaika on maaliskuussa, kun taas vihannesten kanssa kylvöajat jakautuvat pääosin huhti- ja toukokuulle lajista riippuen. Kasvikohtaiset kylvöajat löytyvät siemenpussien ohjeista.

Pisimmät itämisajat ovat suosituilla chileillä ja pelargoneilla, ja niitä voi rauhassa kylvää jo nyt. Esikasvatus jouduttaa kukintaa ja lisää sadon määrää.

”Jos ei millään malta enää odottaa, ikkunalaudalle voi perustaa versoviljelmän. Esimerkiksi basilikan versot kasvavat nopeasti, ja niitä voi leikata salaattiin tai leivän päälle”, Kerttula kertoo.

”Versoviljelyssä siemeniä voi levittää koko kasvualustan pinnalle, koska versot leikataan ennen kuin ne kasvavat suuriksi”, hän neuvoo.

Sammalnapit avuksi

Taimien esikasvatuksessa oiva apu ovat sammalnapit. Biolanin napit ovat elävästä rahkasammaleesta valmistettu, kalkittu ja lannoitettu kasvualusta siementen idättämiseen, mihin ei tarvitse lisätä kuin vesi ja siemenet.

Rahkasammal sitoo runsaasti kosteutta, ja koska alusta pysyy pitkään kosteana, voi siemenet kylvää pinnalle eikä niitä tarvitse peittää. Tämä helpottaa Biolanin mukaan etenkin pienikokoisten siementen itämistä.

”Meiltä kysytään usein neuvoja kasteluun. Sammalnappien etuna on, että niitä ei voi vahingossa ylikastella. Kylvöä aloittaessa napit kastellaan päältä runsaalla vedellä, jotta kuivattu sammal turpoaa. Jatkossa niitä kastellaan 1-2 kertaa viikossa”, Kerttula sanoo.

”Vettä kaadetaan astian pohjalle niin kauan kuin sammal jaksaa imeä. Pohjalle ei saa jättää vettä lillumaan. Koska sammal pysyy märkänäkin ilmavana, kasvualusta ei homehdu tai muutu hapettomaksi”, hän jatkaa.

Lämpö vauhdittaa itämistä

Taimille hyvä kasvupaikka on ikkunalaudat, koska niissä on riittävästi valoa. Biolanin mukaan pieni veto ei haittaa.

”Jotta siemenet saavat hyvän startin, tuoreet kylvökset voi nostaa lattialämmityksen päälle, jos sellainen löytyy. Lämpö vauhdittaa itämistä. Kosteuden säilymiseksi kasvualusta kannattaa peittää tuorekelmulla, johon on pistetty ilmareikiä”, Kerttula sanoo ja lisää, että Biolanin myymässä pienoiskasvihuoneessa tuulettuva kansi hoitaa saman asian.

Tärkeää kasvatuksessa on muistaa lannoitus. Biolanin mukaan lähes kaikki kasvualustat sisältävät peruslannoituksen, joka riittää muutamaksi ensimmäiseksi viikoksi, minkä jälkeen taimet kaipaavat lisäravinteita.

Jos käytät Biolanin sammalnappeja, sopii niiden lannoitukseen parhaiten kasteluveteen sekoitettavat lannoitteet.

Tarkista vielä alta eri taimien oikeat kylvöajat:

Helmikuun puolivälissä:

 • Chili
 • Paprika
 • Pelargoni

Maaliskuun puolivälissä

 • Tomaatti
 • Laventeli
 • Petunia

Huhtikuun puolivälissä

 • Basilika
 • Kaalit
 • Samettikukka

Toukokuun puolivälissä

 • Sokerimaissi
 • Avomaankurkku
 • Kesäkurpitsa

Helmi-maaliskuussa on myös huonekasvien keväthuollon aika. Voit lukea viime vuoden helmikuussa julkaistusta artikkelista vinkit kuuden suosikkikasvin keväthuoltoon.