Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla

Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa, kertoo Puutarhaliitto ry. Nämä 18-34-vuotiaat viherbuumilaiset ovat nyt jo kiinnostuneempia puutarhanhoidosta kuin perinteinen harrastajajoukko, eli 35-64-vuotiaat.

Selkein muutos on tapahtunut miesten aktiivisuudessa. Vielä vuosina 2014-2017 miehistä yli neljännes ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta, mutta tämä määrä on laskenut alle viidennekseen.

Puutarhaliitto ry:n mukaan muutos on ollut selkein alle 25-vuotiaiden miesten keskuudessa. Muutama vuosi sitten heistä vain neljä prosenttia kertoi olevansa innostunut aiheesta, mutta nyt nuorista miehistä joka neljäs on erittäin kiinnostunut viljelemään jotakin itse.

Puutarhanhoito harrastuksena tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Puutarhaliitto ry:n mukaan harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.

Joka toisen mielestä tärkeä harrastus

Tutkimus kertoo menneestä, mutta Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori arvioi, että positiivinen kasvu jatkuu edelleen vahvana. Erityisesti nuoret ovat kiinnostuneet keittiöpuutarhoista, joissa viljellään yrttejä, chilejä ja erilaisia tomaatteja.

Puutarhaharrastus on ylipäänsä yleinen vapaa-ajan kiinnostuksen kohde Suomessa. Puutarhaliitto ry kertoo, että yli 70 prosenttia harrastaa jotain puutarhassa ja puolet suomalaisista pitää sitä tärkeänä harrastuksena.

Kantar TNS:n tutkimuksen tulosten mukaan 40 prosentilla suomalaisista on mahdollisuus puuhata omalla pihallaan. Toiseksi yleisin paikka kasvien kasvatukseen ovat parvekkeet, joita kasvatuspaikkana hyödyntää viidennes väestöstä, ja lähes yhtä moni viljelee joko koriste- tai hyötykasveja vapaa-ajan asunnollaan, minkä lisäksi myös ikkunalaudat ja terassit ovat suosittuja kasvatuspaikkoja.

Puutarhaliitto ry:n mukaan vanhempi ikäluokka arvostaa viihtyisää koristepuutarhaa, kun taas nuoret ovat erityisen kiinnostuneita viljelemään hyötykasveja: vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Alkanut vuosi näyttää kuitenkin sen, että myös koriste- ja viherkasvit kiinnostavat monia yhä enemmän ja niiden avulla sisustetaan koteja viihtyisiksi.

Kevään trendit alentavat stressiä

Tämän kevään kasvavia ilmiöitä puutarhoissa ovat luonnonmukaisuus, omatarveviljely ja kotoisan paratiisin luominen. Puutarhaliitto ry kertoo, että kaikki ne onnistuvat niin parvekkeella kuin isommallakin tontilla.

Moni korvaa tällä hetkellä matkailua käyttämällä vapautunutta aikaa ja rahaa lähipiirin viihtyisyyden lisäämiseen. Osa puolestaan haluaa hidastaa ja sopeuttaa harrastustoiminnan avulla ilmastonmuutokseen liittyvien haittojen lisääntymistä.

Rankkoina aikoina halutaan myös varmistaa omaa elintarviketuotantoa viljelemällä itse osaa tuotteista. Kun aikaa on enemmän, edullinen puutarhaharrastaminen tuo hyvää vaihtelua niin perheiden kuin yksinasuvienkin arkeen.

Tutkimusten mukaan puutarhanhoito auttaa ylläpitämään hyvää henkistä ja fyysistä terveyttä alentamalla muun muassa stressiä ja ahdistuneisuutta.