Tutkimuksen mukaan vegaaninen ruokavalio voi olla paras tapa kakkostyypin diabeteksen hallintaan.

Diabeetikoille voi olla hyödyksi noudattaa vegaanista ruokavaliota, toteaa BMJ Open Diabetes Research and Care -journalissa julkaistu tutkimus. Vegaaninen ruokavalio voi auttaa diabeetikkoja hallitsemaan painoaan ja kontrolloimaan verensokeriaan.

Tutkijat kävivät läpi 11 tutkimusta vuosien 1999 ja 2017 väliltä selvittääkseen vegaanisen ruokavalion fyysisiä ja emotionaalisia vaikutuksia. Kaikissa näissä tutkimuksissa selvitettiin kakkostyypin diabetesta sairastavien suhdetta vegaanisen ruokavalion tai ruokavalioiden, joissa oli vähän eläinperäisiä tuotteita ja paljon hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja sekä täysjyvää, välillä.

Tutkimukset kestivät keskimäärin 23 viikkoa ja niihin osallistui 433 henkilöä, jotka olivat keskimäärin 55-vuotiaita. 11 tutkimuksen avulla tutkijat huomasivat, että elämänlaatu parani heillä, jotka noudattivat vegaanista ruokavaliota.

Tutkimukseen osallistuneilla vegaaneilla mielenterveysongelmien oireet helpottivat ja he laihtuivat enemmän tutkimusten aikana. Tutkijat myös väittivät, että pitkäaikainen vegaaninen ruokavalio saattaa hidastaa diabetekseen yhdistettyä etenevää hermovauriota ja auttaa diabeetikkoja hallitsemaan verensokerin tasojaan sekä vähentämään veren rasvoja.

Metron mukaan kuudessa tutkimuksessa vegaanit osallistujat pystyivät vähentämään diabetekseen käyttämäänsä lääkitystä. Koska vegaanina oleminen voi auttaa ihmisiä laihtumaan, voi se auttaa kakkostyypin diabetesta sairastavia hallitsemaan sairauttaan.

”Voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että kasvipohjaiset ruokavaliot yhdistettynä koulutukseen voi merkittävästi parantaa psykologista terveyttä”, päätutkija Anastasios Toumpanakis totesi.

”Vegaanisen ruokavalion aloittaminen voi parantaa elämänlaatua ja painoa ja näin ollen diabeteksen hallintaa”, hän lisäsi.

On kuitenkin syytä huomioida, että tämä tutkimus on melko pieni ja lisätutkimukset ovat tarpeen ennen kuin vegaanius voidaan todeta parhaimmaksi vaihtoehdoksi terveyden kannalta. Muissa tutkimuksissa on todettu, että vegaaninen ruokavalio ja kasvissyönti auttavat laihtumisessa, mutta monet asiantuntijat suosittelevat Välimeren ruokavaliota terveyden ja mielenterveyden parantamiseksi.

Tärkeää onkin pohtia eri vaihtoehtoja, puhua lääkärin kanssa ja ajan kanssa katsoa, mikä on itselle sopivin vaihtoehto.

”Vegaanisen ruokavalion menestys diabeetikkojen kohdalla saattoi johtua siitä, että vegaanisella ruokavaliolla on taipumus olla vähäkalorinen ja jotkut olivat erityisesti vähärasvaisia – ei-vegaaninen vähäkalorinen ruokavalio voisi toimia ihan yhtä hyvin saman vaikutuksen saamiseksi”, Exeterin yliopiston diabeteksen ja liikalihavuuden lehtori Katarina Kos kommentoi tutkimusta The Independentille.

Suomen Diabetesliiton sivujen mukaan vegaaniruokavalio sopii myös diabeetikoille, mutta liitto muistuttaa, että jotta ruokavaliosta tulee ravitsemuksellisesti riittävä, on vegaanin syytä perehtyä perusteellisesti sekä ruokavalion koostamiseen että ruoanlaittoon – voit lukea lisää diabeteksesta liiton sivuilta.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro, The Independent